Spectacolul Vorbiți tăcere? / Sprechen Sie Schweigen? de Gianina Cărbunariu se joacă joi, 15 martie, de la ora 19:00, la Teatrul Național Radu Stanca, Sibiu. Spectacolul propune o explorare teatrală a instrumentarului tăcerii prin care este protejată exploatarea forței de muncă în Europa. 

Spectacolul are la bază un proces inițial de documentare prin interviuri în Germania și România, urmat de discuții și improvizații. Așa cum un scenariu de teatru propune anumite convenții, tot la fel cadrul legal european pune bazele unei realități în care performăm cu toții. Este ceea ce trăim în acest moment un scenariu echitabil? În ce măsură sunt respectate demnitatea și libertatea de a lua decizii în procesul de cumpărare și vînzare a forței de muncă? Putem să schimbăm lucrurile în bine și dacă da, cum anume? Ce ne definește pe fiecare dintre noi în afară de puterea de a munci? Ce înseamnă “integrare” în acest context? Sunt cîteva întrebări pe care încercăm să le formulăm în cele trei limbi materne ale actorilor participanți în proiect: română, germană și maghiară. O particularitate importantă a proiectului o reprezintă chiar distribuția formată din actori ai secției române și germane a TNRS Sibiu, precum și repetițiile care s-au desfășurat în limba engleză, singura limbă comună tuturor participanților la proiect. Toate aceste date concrete ale artiștilor implicați și ale procesului de lucru ne-au dat posibilitatea de a ne lansa într-un joc al indentităților, al perspectivelor, al traducerilor nesigure, înșelătoare, uneori crude, alteori amuzante prin absurdul lor. Ne-au provocat, pînă la urmă, să găsim acel scenariu în care să putem visa împreună, chiar dacă fiecare în limba sa maternă.
Mulțumiri tuturor celor care au avut amabilitatea de a sta de vorbă cu noi și în special domnului Elvis Iancu, unul dintre muncitorii care au protestat în 2014 la Mall of Berlin – Mall of Shame pentru respectarea muncii și a demnității lor.

Spectacolul a avut premiera în 1 aprilie  2017.

  • Regie:Gianina Carbunariu
  • Distributie:Emöke Boldizsar, Daniel Bucher, Ofelia Popii, Valentin Späth, Marius Turdeanu
  • Scenografie:Mihai Pacurar
  • Muzica:Alex Halka