E o îmbinare fericită să fii și regizor, și director de festival. Problema este că un festival consumă foarte, foarte mult timp. Neavând bugete multianuale, neavând o siguranță că poți să-l organizezi la anul. Întotdeauna pornești de la zero în demersul ăsta.  Și atunci, timpul pentru film se micșorează foarte mult. Dar este un  câștig să fii regizor, să știi tainele facerii unui film și să participi și la organizarea unui festival de film, spune Dumitru Budrala- directorul festivalului Astra Film Festival.

Astăzi începe cea de-a 25-a ediție a festivalului de film documentar Astra Film.  Vor  fi șapte zile cu peste 400 de evenimente cinematografice care se vor desfășura în 9 săli special amenajate în centrul istoric al Sibiului. O selecție de 128 de filme de top va fi prezentată iubitorilor filmului de non-ficțiune, profesioniștilor din industrie, invitaților speciali și publicului larg. Peste 50 din filmele selecționate vor avea premiera în cadrul Festivalului. 17 documentare reprezintă cinematografia realității românești la Festival, iar peste 60 de proiecții vor fi urmate de sesiuni de Q&A cu realizatorii români și străini prezenți la Sibiu.

55 de producții, din 30 de țări, participă la competiția AFF 2018 în cele 5 secțiuni competiționale, și 28 de titluri sunt proiectate în formatele VR și full-dome.

Gala de deschidere Astra Film Festival prezintă premiera oficială a filmului Transalpina – Drumul Regilor, în regia lui Dumitru Budrala, o incursiune în istoria neștiută a celui mai pitoresc drum din Europa, Transalpina. Mai multe detalii, aflați în interviul audio.

„Am pus accent pe selecția unor filme de calitate actuale, produse în ultimul an. Este destul de ușor să găsești acum, la producția care există în lume, un  număr de filme care să facă parte din competiție. Noi avem ca de obicei cele cinci secțiuni competiționale,  unde avem un juriu de bună calitate, format din experți în domeniu și unde punem accent pe valoarea reală a filmelor. Ceea ce face ca cei care câștigă un premiu  Astra Film sa conteze în aplicațiile lor în alte țări. Este important să câștigi un premiu la Astra Film. Este importantă și valoarea, dar și să primești un premiu de la un juriu de experți.”- Dumitru Budrala, despre competiția AFF.

Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat și descărcat aici.

Biletele pentru Astra Film Festival 2018 sunt disponibile online, pe site-ul eventbook.ro, precum și în rețeaua librăriilor Humanitas din întreaga țară. Un ghid complet pentru achiziționarea de bilete și abonamente, programul casieriilor și accesul în sălile de proiecție și evenimente, este disponibil aici.

cover foto: AFF, Gabriela Cuzepan