SIBIU SOUNDS – platforma care promovează artiștii locali cu compoziții proprii (trupe și muzicieni)

În prima linie, aproape de scenă, își scutură pletele o tânără generație de rockeri frumoși și entuziaști. Poartă nu doar însemne vestimentare și accesorii rock, ci exprimă libertate, solidaritate și o legătură simbolică cu generațiile de rockeri de dinaintea lor, precum și bucuria de a trăi din plin ritmul instrumentelor și muzica de calitate. Wildchild, Revolver, Alpha Q, Dinamic, Neodim, Aeon Sun și Evergreen sunt trupe locale, din zona rock/metal/stoner rock, care au urcat pe scena Sibiu Sounds Festival, ediția a 3-a. Însă festivalul a adus alături de rock și alte stiluri muzicale, de la hip-hop, folk, pop, grunge până la new folk with blues&jazz.

Peste 50 de muzicieni din Sibiu, cântăreți solo sau artiști grupați în trupe, și-au cântat muzica proprie între 11-13 septembrie 2020, în Piața Habermann. Au fost trei zile de festival, unde sunetele orașului s-au împletit cu bucuria de revedere dintre fani și muzicieni după o pauză destul de lungă, din cauza pandemiei.

Am povestit cu o parte dintre muzicienii care au participat la Sibiu Sounds 2020 și i-am întrebat de ce e important un astfel de proiect și ce și-ar dori pe viitor.

Mira Boțocan- Alpha Q (rock)

„Experiența Sibiu Sounds a fost extrem de emoționantă. Am urcat pe scenă după un an de recording în studio și schimbări majore în trupă, dornici să cântăm și să ne exprimăm așa cum știm noi mai bine- prin muzica creată de noi.

În timpul concertului am avut de cateva ori un nod în gât pentru ca nu-mi venea sa cred că stau din nou pe scenă, că văd și simt publicul cum vibrează alături de noi. Recunosc că mi-au dat lacrimile de bucurie după recitalul nostru. A fost o reîntâlnire copleșitoare cu colegii de breaslă și cu publicul nostru. Apreciez și admir organizatorii acestui festival. Sunt niște oameni minunați. Sibiu Sounds este pentru mine exact ceea ce ar trebui să existe în fiecare oraș sau măcar la nivel de județ. Scena pe care festivalul acesta o oferă artiștilor locali este singura scenă de o asemenea calitate și expunere, pe care au ocazia să urce toți artiștii locali care creează muzica lor. Mă bucură tare mult că se încurajează astfel aspectul creativ și nu competitiv, pentru că rareori văd trupe locale incluse în line-up-ul festivalurilor locale sau în deschiderea trupelor invitate. 

Scena muzicală sibiană înflorește și mă bucur să văd asta. S-a văzut acest lucru clar pe scena Sibiu Sounds. Ducem însă lipsă de locații în care se poate cânta live mai frecvent și în condiții decente. Acest lucru este de fapt problematic aproape în toată țara iar în această perioadă tulburată, nici nu știu cum vor avea loc evenimentele în interior.

În calitate de profesor și vocal coach, eu la rândul meu antrenez și formez voci și artiști în devenire și pot să zic că viitorul sună foarte bine. Dar acești tineri au nevoie de expunere, de scene mici și apariții mai dese pe ele, de open mic nights și mai multe ocazii și oportunități de a cânta și a se obișnui cu scena.”

Sergiu Bolotă (pop)

În primul rând, când revin să cânt acasă, la Sibiu, sunt foarte fericit. Apoi, Sibiu Sounds, prin conceptul său, acela de a promova artiștii locali, e unul dintre festivalurile mele preferate, plus că mereu sunt primit foarte bine. Anul acesta am revenit a treia oară consecutiv, dar de data asta cu un band format din oameni foarte faini care au învățat și interpretat ca la carte unele dintre piesele mele. Feedback-ul a fost entuziast, plus că revenim iar la Sibiu să cântăm pe 3 octombrie, grație prestației noastre de la Sibiu Sounds. În concluzie, experiența mea la Sibiu a fost una faină de tot, cu muzica foarte bună în ambele zile și cu un public entuziast care efectiv te face să te simți bine.

Iar cînd vine vorba de importanța acestei platforme, gândeste-te că performezi la Sibiu Sounds, apoi, fie alții te caută și te propun la alte festivaluri, fie chiar organizatorii fac asta, dacă ai facut o treaba buna. Cât despre colaborări cu alți artiști, clar, pot ieși lucruri faine. Eu, de exemplu, am colaborat cu Adame Wolf la piesa pe care am inclus-o pe compilația Together 2020, „I’m sick and tired of feelin’ sick and tired”. Cine știe cu cine urmează să colaborez în viitor. Ideea e să îți placă mult ce faci și să dai totul pe scenă. Think global, act local!”

Ștefi Popa- voce/chitară – Wildchild (stoner rock)

„În primul rând, cred că Sibiu Sounds e unul din puținele festivaluri de acest gen din țară, ceea ce mi se pare un pas foarte mare pentru promovarea trupelor. Avem trupe foarte bune, care stau în underground și din păcate nu există șanse foarte mari de promovare. Pe termen lung, beneficiul ar fi albumul care a fost scos, un album care are câte o piesă de la fiecare artist, un lucru foarte fain, care va ramâne în „bilbiloteca” fiecărui cumparător. Ca organizare, tot respectul meu, a fost foarte fain și bine pus la punct. Mă bucur mult că anul acesta a fost un public mult mai mare ca în anii trecuți, poate cu pandemia și tot ce s-a intâmplat, oamenii vor aprecia mai mult evenimentele culturale de acest gen și artiștii sibieni.

Referitor la scena muzicală a Sibiului, cred că suntem destul de mulți, mai ales generații diferite. Mă bucur când văd trupe de copii, mă bucur mult că o sa avem în viitor la cine să predăm ștafeta. Ar fi mai fain să colaborăm mai mult între noi și să ne ajutăm mai mult unii pe alții.”

Iulia Munteanu – Elven Bird (new folk with blues &jazz)

„Faptul că cineva se gândește să ințieze și să continue un astfel de proiect, promovând artiștii locali, îmi pare a fi o idee foarte bună, de fapt, nemaiîntâlnită. Recunosc că publicul acestui gen de concerte este mai pe rock și caută distracție și voie bună, cumva eu nu prea rezonez cu partea asta, dar am acceptat invitația cu mult drag cântând în cele doua ediții de Sibiu Sounds (2019, 2020). Editia 2019 a fost cea în care m-am regăsit mai mult. În același timp, cei din echipă, în special Ilie Manole (cel cu care am corespondat), sunt foarte deschisi și extrem de amabili. Sper ca acest proiect Sibiu Sounds să poată continua și în anii ce urmează. Merită și mai mult sprijin financiar.

Pe scenă cânt totdeauna cu bucurie și inima deschisă pentru oamenii prezenți, anul acesta având chiar și proiecții. Mi-aș dori, poate, să existe mai multe event-uri în care muzica liniștită, meditativă, de atmosferă să fie mai mult prezentă și poate colaborări în acest sens cu alte instituții din Sibiu, de exemplu Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul de Balet etc.”

Haris Mureșan/ toboșar – Revolver (metal)

„Dacă ar trebui să descriu cu un singur cuvânt experiența de la Sibiu Sounds, acesta ar fi: specială. La acest concert am simtit că am fost conectat cu publicul de la început până la capăt – ca și cum inima ne bătea la fel – și, pentru prima dată de când a început pandemia, m-am simțit unit cu tot ce era în jurul meu: cu colegii mei de trupă, cu publicul nostru și, cel mai important, cu muzica noastră. Mulțumim Sibiu Sounds pentru invitație și pentru că au creat acest weekend de neuitat, mulțumim publicului care ne-a susținut și aplaudat si, în special, le mulțumim fanilor noștri, pentru că dacă nu erau ei, noi cu siguranță nu am fi fost unde suntem acum.”

Am întrebat și organizatorii festivalului se ce schimbă de la un an la altul, cum evoluează trupele locale și cum se poate implica publicul:

„Se poate observa în ultimii ani o creștere a profesionalismului și calității muzicienilor din Sibiu. Avem artiști care pot acoperi o mare plajă de stiluri, pentru toate gusturile, de la hip-hop, folk la jazz sau metal. Dacă aceștia ar fi susținuți, în câțiva ani s-ar înregistra un salt extraordinar care i-ar alinia pe aceștia nu numai cu nivelul național, ci chiar cu cel mondial. Avem doar două mesaje de transmis, primul către artiști, să continue să muncească, să creadă în visul lor și să-și sprijine colegii din toate trupele, căci puterea grupului e o forță care îi poate ridica pe toți, iar al doilea mesaj este către sibieni, să sprijine toți artiștii, să meargă la concerte, să asculte muzica orașului lor.”- Ilie Vlad-Manole, Președinte Asociația Culturală S.ART și Cosmin Marcu Asociația Culturală PLAY.

Sibiu Sounds este organizat de Asociația Culturală S.ART și Asociația Culturală PLAY, fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și AFCN. Platforma  își propune să promoveze și să susțină artiștii locali cu compoziții proprii (trupe și muzicieni), în rândul publicului. Pe lângă concerte, muzicienii au participat și în acest an și cu o compoziție proprie la un CD de colecție „Together 2020” care cuprinde 16 piese.

Anul acesta, pe scena Sibiu Sounds au participat:

AEON SUN, ALFA Q, BASILVIO, DINAMIC, ESU, ELVEN BIRD, EVERGREED, NEODIM, ONENIGHTSTAND, REVOLVER, RYM, SERGIU BOLOTᾸ, SUBURBIA11, SUSPECT,THISOBEY, VLAD PᾸRᾸU, WILDCHILD. Invitați: ANTRACT, FLORIN THOMITS.

Platforma SIBIU SOUNDS va organiza în continuare evenimente, concerte, workshop-uri prin care vor fi promovați artiști locali.

credit foto: Sibiu Sounds

material realizat în parteneriat cu Sibiu Sounds