Cultura înseamnă mai mult decât evenimente culturale. Este mai mult decât muzică, teatru, dans, film sau cărți. Cultura înseamnă educație, înseamnă informație, înseamnă valoare. Iar valoarea e dată de oameni, de cei care ne înconjoară și se preocupă să afle, să ajute și să ducă mai departe valoarea din domeniul lor. Așa că, de data aceasta am luat pixul și caietul și am plecat în recunoaștere la Centrul Aria. Vrem să aflăm mai multe despre acest brand, care devine din ce în ce mai cunoscut și mai mult decât atât, cine sunt oamenii care au gândit o afacere utilă comunității. 

După ce am făcut turul centrului, am ajuns la partea cea mai interesantă pentru mine, discuția cu doi dintre oamenii care încearcă să dezvolte cât mai bine acest concept. Maria Ciolan este de profesie medic, ea a venit cu ideea unui proiect care să promoveze un alt stil de viață. Spune că e nevoită să învețe lucruri noi, în noua sa funcție de manager, însă experiența pe care a dobândit-o ca medic, a ajutat-o să creeze un spațiu luminos, colorat, vesel, unde oamenii să se simtă apreciați.

Maria_Ciolan

Maria Ciolan- director general Aria

“Eu cred că această combinație este potrivită. Ca medic, încerc să fiu atentă la nevoile oamenilor cu care interacționez, iar ca manager, încerc să vin în sprijinul acestora cu soluții. Ideea proiectului exista de ceva vreme, dar nu am fost suficient de hotărâți. Noi, ca policlinică, funcționăm din anul 2008. Nu știam, la acea vreme, care este destinația acestui spațiu. Totul s-a făcut treptat: policlinica, apoi baza de reabilitare cu bazinul, apoi sălile de sport și, astfel, a luat naștere proiectul actual. Eu, având trei copii, mă gândeam ce activități aș putea face cu ei, ce pot să le ofer ca și modalități de recreere, cu excepția parcului, cinematografului și plimbatului prin mall. Ce am putea face dacă afară plouă, evitând uitatul la televizor sau calculatorul. Atunci, mi-am dat seama că este nevoie de spații în care să facă sport, să ia parte la activități educative, creative, de dezvoltare personală. Practic, am pornit de la nevoile familiilor noastre, știind ce înseamnă sportul pentru educație, pentru dezvoltarea armonioasă, pentru sănătate, dar și pentru viață, în general. Am căutat un nume scurt, simplu, nici prea occidental, nici prea românesc. Aria reunește, așadar mai multe zone: sport, sănătate, nutriție, relaxare.”

„Încercăm să cultivăm dorința de a face sport, nevoia de a fi sănătos”

Până acum, în Centrul Aria lucrează aproximatix 130 de oameni, de la echipa medicală cu aproximativ 80 de cadre medicale, până la antrenori, specialiști în educație, curățenie și tehnic. Organigrama este structurată piramidal unde fiecare știe ce are de făcut, are bucățica lui bine definită. „Există comunicare și implicare în toate ariile. Este foarte important atunci când te gândești să dezvolți o afacere, să pui în centru nevoia omului. Când ne-am format echipa, un aspect esențial a fost să găsim oamenii care cred că e esential sportul și un stil de viață cât mai sănătos. Pentru că, un astfel de proiect implică foarte multă muncă și este într-o continuă schimbare. În plus, fiind o idee nouă, un concept cu totul nou, este foarte important ceea ce transmitem comunității.

Este necesar un proces de educare a comunității în ceea ce privește sănătatea, prevenirea, nu tratarea bolilor. Să fii tu cel preocupat, nu medicul. Aceste lucruri, cred eu, au fost trecute în plan secund de societatea capitalistă,” spune Maria Ciolan.

„Am fost tot timpul mândră de Sibiu, chiar și în vremea în care Sibiul era un oraș în care nu se întâmplau prea multe. Astăzi, Sibiul a devenit un oraș activ, unde tot timpul se întâmplă ceva, în zona culturală, sportivă sau educativă. Noi încercăm să ne  implicăm tot mai mult în astfel de proiecte, să stabilim parteneriate și să fim aproape de comunitate.

Cum să acorzi respect organismului tău

Pe lângă serviciile pe care le oferă (5 săli de sport, servicii medicale de specialitate, bazin, saună, saloane de masaj, salină, jacuzzi, sală de tenis de masă, locuri de joacă pentru copii, nutriție, sală de conferințe etc.), pe site-ul centrului, am găsit și o secțiune destinată  vizitatorilor.

 “Apreciez faptul ca ați cerut feedback, e o dovadă de profesionalism. Am fost deosebit de încântată de locație, de personal și de modul în care am fost tratată”, spune Violeta. Tot  din comentariile celor care au ajuns măcar o dată la Aria, am aflat că aici poți  învăța cum să acorzi respect propriului organism. „A fi receptiv la nevoile propriului organism, de la cele spirituale, trecând prin cele sociale și biologice și ajungând la cele nutriționale, înseamnă a găsi și instaura echilibrul propriului EU”, a scris Mihai.

Claudiu Mărășescu este cel care se ocupă de tot ce înseamnă promovare a conceptului. Mi-a spus că promovarea vine la pachet cu nivelul de calitate al serviciilor pe care îl oferă centrul. „Cea mai mare mulțumire este satisfacția oaspeților noștri, a personalului de aici. Feedback-ul este foarte important. Ne bucură orice fel de feedback. Acest lucru ne diferențiază de ceilalți. Oamenii care vin la Aria, care ne cunosc și care se bucură de ceea ce oferim, conștientizează faptul că investesc în ei. Încercăm să pastrăm un standard ridicat al calității. Acest lucru nu este posibil în condițiile în care cantitatea primează. Ne preocupă confortul clientului. Știm că cea mai bună promovare este persoana care ne-a trecut pragul și care a plecat mulțumită de aici.

Aria_clinicEste un proiect realizat cu inima, din dorința de a crea un spațiu al familiei, un spațiu al comunității. Am vrea ca pe viitor, lumea să-și dorească să vină aici, să devină prieteni ai familiei Aria. Tot ceea ce oferim nu este lux, este normalitate. Din păcate, lumea știe mai multe doar despre bazin și sala de sport. Este necesar ca oamenii să vină, să vadă ceea ce oferim. Noi încercăm să identificăm problemele oamenilor și să ajutăm la soluționarea acestora”.

„Aria este un proiect care presupune răbdare și timp”, îmi spune Maria. Investițiile au fost destul de mari, au pornit cu riscuri, însă  sunt conștienți că trebuie să fie flexibili șă rezolve problemele din mers. Nu crede că este necesară concurența, cel puțin, la nivelul Sibiului. Echipa Aria își propune să colaboreze cu tot mai mulți specialiști și împreună să aducă beneficii comunității. E necesar să existe și o cultură, și o educație a stilului de viață sănătos.