”Un mix reușit, un festival care educă, un festival de care avem nevoie”, spun spectatorii despre evenimentul care tocmai s-a încheiat la Sibiu. Classics for pleasure promovează muzica cultă, muzica de înaltă ținută, promovează tinerii muzicieni și încurajează dialogul multicultural.

Cine spune că muzica de operă nu poate fi ascultată de oricine sau că opereta e plictisitoare, n-a ajuns încă la Sibiu, la Festivalul Classics for pleasure. Aici, muzica clasică devine muzică universală, devine mijlocul de comunicare între oamenii care au facut din muzică o profeșie și cei care o ascultă pentru bucuria sufletească. Au fost trei zile de festival în Piața Mare, cu oameni diferiți și deosebiți. Soprane, mezzo-soprane, tenori, pianiști, dirijori, trei orchestre și un ansamblu cameral – în total peste 300 de artiști au performat pe imensa scenă din centrul orașului, în admirația oamenilor care au venit special pentru festival, sau erau în plimbarea de seară. „Ne-am simțit extraordinar de bine, a fost un amestec foarte reușit între clasic și modern. Mi-a plăcut felul cum artiștii s-au apropiat de public, așa se întâmplă mai ales la operetă. Ne bucurăm că avem ocazia să vedem  operetă și la Sibiu. În astfel de momente,  sunt mândră că sunt sibiancă și bucuroasă că acest festival s-a mutat la noi”, imi spune o doamnă care a venit însoțită de soțul ei. N-au lipsit pînă acum la nicio ediție. „Classics for pleasure se înscrie în topul evenimentelor de calitate care au loc de-a lungul anului în Sibiu. Aproape că n-am mai pleca în concediu în altă parte, pentru că acasă, avem tot ce ne trebuie”, completează domnul.

spectatori_classics

Cea de-a cincea ediție a festivalului, a început cu un concert de arii şi duete celebre din operete și musicaluri, sub bagheta dirijorului Constantin Grigore și soliștii Tina Munteanu, Irina Baiant, Amelia Antoniu, Alfredo Pascu, Cătălin Petrescu, Ernest Fazekas, Florin Budnaru, alături de ansamblul de balet și orchestra Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

„ Astfel de proiecte sunt extrem de importante pentru noi, artisti, mai ales că se desfașoară în afara stagiunilor și ne dau posibilitatea de a mai performa pe scenă, pentru publicul nostru. Un cadru special cum este Piața Mare, creează o atmosfera special și putem mult mai ușor să intrăm în vibrație și să ne conectam cu publicul. Așa transmitem mult mai ușor mesajul muzicii către spectatori”, spune Irina Baianț, care a mai avut ocazia si în alți ani să cânte în fața publicului sibian.

Atmosfera a crescut gradat de la o seară la alta, așa cum poate și organizatorii au gândit programul. Deja, în cea de-a doua seară, „Mozart spectacular”, oamenii au putut asculta lucrări de muzică clasică aparținând exclusiv compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, cu participarea Orchestrei Camerata Regală, sub bagheta dirijorului din Coreea de Sud, Hyun-Jin Yun și avându-l ca solist pe pianistul Andrei Licareț. „A fost excelent. Încă nu ascultasem Orchestra Camerata regală și mă bucur că a ajuns la Sibiu. Sunt tineri foarte talentați, dirijorul nici nu mai vorbesc. Cu siguranță o să mai aud de ei. În prima seară nu am reușit să ajung, însă maine nu am sa mai lipsesc. Imi place enorm muzica clasică. Imi place foarte mult ideea unor astfel de  spectacole în aer liber”, îmi spune o doamnă care discuta alături de prietene, despre seara Mozart.

dirijor_classics

Toate se împlestesc firesc și crează un culoar către cunoaștere, către emoție și sensibilitate. Avantajul acestui proiect este Piața Mare, unde vin oameni din toate domeniile. În spatele meu, un cuplu de tineri, a venit probabil din curiozitate. Pentru prima dată participau la un spectacol de operă. Din când în cînd, urmăreau pe internet informații despre meciul Simonei Halep, care juca pentru calificarea în finala de la Rogers Cup. În rest, erau foarte atenți la tehnica pinistului Andrei Licăreț. Le-a plăcut, cred. Au stat până la final și au aplaudat de fiecare dată. Printre doamnele aranjate, care au venit cu o jumătate de oră înainte să-și ocupe locul pe scaun, mai vedeai și câte o mămică cu doi-trei copii, pe care încerca cu greu șă-i facă să vorbească în șoaptă. Prezentatorii profită de moment și spun că e cea mai bună decizie ca părinții să-și aducă copii de mici la astfel de evenimente. Așa, poate ceva le va stârni curiozitatea în acest domeniu.  Iulia are 30 de ani și vine pentru prima dată la un astfel de eveniment, după ce prietena ei a stăruit mult să o însoțească. „Conceptul este unul extraordinar și binevenit pentru cei tineri, mai ales. N-am crezut că o să fie așa frumos. Credeam că o să mă plictisesc în prima jumătate de oră fiind muzică clasică. E mai mult decît binevenit, un astfel de festival. E pentru toate gusturile. Ne place că este cu intrare liberă, astfel au acces si oameni care poate la Filarmonică nu și-au permis să meargă până acum. Mi-a plăcut foarte mult orchestra. Aș mai veni și îi îndemn pe toți tinerii să vină măcar din curiozitate. Le mulțumim organizatorilor și sperăm să devină tradiție festivalul acesta la noi. Sibiu este încă o dată promovat la rang de capitală culturii.”

andrei_licaret

Pianistul Andrei Licareț a venit prima dată la Sibiu acum 9 ani, cînd a cântat alături de Filarmonica din Sibiu, însă experiența din Piața Mare nu se compară cu altele. „ A fost ceva deosebit față de condițiile cu care suntem noi obișnuiti. De obicei, cântăm în săli închise, aici am avut doar acoperiș. A fost inedit, foarte plăcut, ne-am bucurat că oamenii au venit în număr atât de mare să asculte cu interes, am simțit un flux pozitiv. Am cântat Mozart, ceea ce nu e deloc ușor. Mi-a fost puțin greu că pe scenă nu se auzea foarte clar, dar știu ca în boxe s-a auzit mai bine decât la noi. Este grozav să ai în public oameni care vin pentru prima dată. Dacă le-a plăcut ce-au ascultat, pot veni și a doua oară și pot spune si altora să vină.”

Festivalul Classics for pleasure s-a încheiat cu un concert-eveniment de înaltă ținută artistică „Proms of Delight”. Invitații serii au fost soprana Katarzyna Dondalska, tenorul român Ștefan Pop și mezzo-soprana Emanuela Pascu, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, condusă de dirijorul Mark Stringer.

soprane_classics

Directorul artistic al festivalului, Laurențiu Dașcă spune că e mulțumit că publicul apreciază calitatea. „Mă bucur că oamenii au apreciat calitatea evenimentului pe care am reușit să o menținem la un nivel înalt și chiar să o creștem de la un an la altul. Mă bucur că am avut invitați de seamă din partea celor care ne susțin financiar și m-am bucurat că am văzut public constant, care a venit de-a lungul celor cinci ani. Acesta e cel mai frumos lucru, să-ți creezi un public al tău.”

credit foto: Ovidiu Matiu