de Oana Grigoraș

În luna iunie, continuăm să ne bucurăm de cultură în mediul online și dacă aveți poftă de nițică diversitate  internațională, vă propun câteva spectacole care nu trebuie ratate.

Este săptămâna în care ne vom putea delecta cu Tom Hiddleston (Loki din producția Marvel, „Thor”) într-o montare a Național Theatre, cu vocile Annei Netrebko și Luciano Pavarotti în spectacole de operă marca Metropolitan Opera, iar fanii Harry Potter vor avea parte de o surpriză.  

Balet – “The Cellist” 

Spectacolul de balet montat de Royal Opera House pentru stagiunea 2020 va fi disponibil pe canalul de youtube a companiei din 29 mai până în 12 iunie. Este povestea  violoncelistei britanice Jacqueline Mary du Pré considerată una dintre cele mai mari intreprete din toate timpurile, care la frageda vârstă de 28 de ani este nevoită să renunțe pentru totdeauna la muzică din cauza scerozei multiple de care suferă, boală ce îi va curma viața înainte de vreme.  Detalii găsiți aici.

De ce trebuie văzut? E o curiozitate, deopotrivă estetică și intelectuală, să îi urmărești pe balerinii Lauren Cuthbertson și Matthew Ball transpunând în limbaj coreografic niște realități interioare eminamente inefabile ca frustrarea, durerea, sau suferința. 

Teatru – „Coriolanus”

National Theatre ne propune o montare din 2014 a piesei lui William Shakespeare, „Coriolanus”, disponibilă pe pagina de youtube a teatrului din 4 iunie de la ora 21:00 (ora României), timp de o săptămâna.  Spectacolul,  ce  urmărește povestea generalului roman Coriolanus în lupta pentru putere, conține multe dintre delicioasele laitmotive shakespeariene ca  intriga, ambiția, sau răzbunarea. Detalii găsiți aici.

De ce trebuie văzută? Fără dubiu, atracția principală este Tom Hiddleston, actorul cunoscut pentru rolurile sale din seriile Marvel „Thor” sau „The Avengers”, dar e, totodată, o oportunitate de a face cunoștință cu viziunea regizorală propusă de Josie Rourke care s-a bucurat de multe critici favorabile în presa internațională. 

Operă – „Rigoletto” 

Prima propunere lirică este „Rigoletto” la Opera din Paris, disponibilă pe site-ul companiei de pe 1 iunie de la ora 21:30 (ora României). Opera lui Verdi în 3 acte are la bază piesa de teatru „Le roi s’amuse” de Victor Hugo și este considerată  drept una dintre capodoperele marelui compozitor. Detalii găsiți aici.

De ce trebuie văzută? Producția franceză prezintă viziunea modernă a regizorului Claus Guth care interpretează povestea clasică într-o cheie simbolică. Decorul constă într-o imensă cutie de carton care evoluează pe parcursul spectacolului, iar deformitatea fizică a lui Rigoletto capătă valențe sociale și psihologice. 

Operă – „Il trittico”

„Il trittico” este un spectacol de operă pus în scenă de Royal Opera House, difuzat din 5 iunie de la ora 21:00 (ora României) pe canalul de youtube al  instituției. Este un trio de opere scurte într-un singur act, compus de Giacomo Puccini în 1918. Fiecare dintre cele trei are o poveste și un registru stilistic diferit, variind de la drama clasei muncitorești pariziene la încercările hazlii ale unei familii florentine de a rescrie testamentul unui bogat negustor care își lasă toată averea  unor călugări. Detalii găsiți aici.

De ce trebuie văzut? Este o rară ocazie de a asculta cele trei opere împreună, fiind o obișnuință a companiilor de teatru de a selecta doar una sau două dintre acestea. Totodată, spectacolul sub bagheta dirijorului Antonio Pappano, a primit o nominalizare la premiile Olivier, cea mai prestigioasă gală de premiere din industria teatrală britanică.  

Operă – „I puritani”

Ultima operă a lui Bellini, „I puritani”, povestea de dragoste plasată pe fundalul războiului civil englez din secolul al 17-lea, va fi difuzată de Metropolitan Opera pe site-ul instituției  pe 2 iunie, de la 02:30am (ora României), valabilă gratuit timp de 23hr. Detalii găsiți aici.

De ce trebuie văzută? Nu voi spune mai mult decât Anna Netrebko. 

Operă – „Tosca”

Tot pe site-ul Metropolitan Opera, putem viziona  pe 5 iunie una dintre cele mai populare opere ale lui Puccini, o tragică poveste de dragoste plasată în Italia anilor 1900 în timpul războaielor napoleoniene, presărată cu intrigi, gelozie și sacrificiu. Detalii găsiți aici.

De ce trebuie văzut? Spectacolul, înregistrat în 1978, se bucură de o distribuție de excepție avându-l pe Luciano Pavarotti în rolul pictorului Cavaradossi și pe soprana de culoare Shirley Verrett ca Floria Tosca. 

Literatură – „The Ickabog” de J.K. Rowling

Când sunt întrebată care este filmul meu preferat menționez, de regulă, un titlu a lui Lars Von Trier, din rațiuni megalomane se înțelege, dar de fapt ce aș vrea să răspund este seria Harry Potter. De aceea, m-am bucurat să aud că scriitoarea J.K. Rowling a scris o nouă carte pentru copii intitulată „The Ickabog” pe care o publică serializat, în această perioada, pe siteul The Ickabog. Nouă capitole sunt deja disponibile în engleză, urmând ca în noiembrie să publice integral cartea, ce va fi tradusă în mai multe limbi. Detalii găsiți aici.

Toate evenimentele pot fi vizionate gratuit.