Un eveniment ce reunește conferințe, mese rotunde, ateliere, o școală de vară teologică, un festival internațional de poezie, două reprezentații teatrale și un concert de muzică corală românească. Așa arată programul săptămânii care a început și care  duce Sibiul din nou la nivel european. Este  săptămâna în care orașul poartă titulatura de Capitală Universitară Europeană.

„Nu întâmplător deschidem astăzi, o săptămână de cultură și educație europeană, aici la ULBS. Așa cum bine știți, Sibiul a fost și este o capitală culturală europeană, iar acum pentru o săptămână Sibiul devine capitala universitară europeană. Aș propune să spunem mai simplu, Sibiu-Capitala europeană”, a spus ieri, la deschiderea  oficială a evenimentului, rectorul Universității Lucian Blaga, Ioan Bondrea. Comunitatea academică a ULBS este o comunitate valoroasă, resursa umană formată din oameni cu experiență, dar în același timp și oameni tineri, o resursă umană de care suntem mandri și care duce faima în țară și în lume, faima acestei universități. Nimic nu se poate face fără oameni, nimic nu se poate face fără un obiectiv bine definit și acest obiectiv al nostru este unul foarte clar, acela ca ULBS să își respecte obligația de a fi un motor de progres pentru Sibiu și comunitatea locală si de a valoriza acest atribut al orașului, ca oraș universitar, a mai  adăugat Ioan Bondrea.

Pe lângă conferințe  și mese rotunde, vor avea loc și spectacole de teatru, muzica și poezie. Actorul Florin Coșuleț, prezent la deschiderea oficială, a vorbit despre sintagma „capitală culturală”. Am auzit Europa, am auzit cultură, am auzit capitală. E foarte interesant cum percepe fiecare dintre noi aceste cuvinte și cum percepem o sintagmă sau un titlu. Apropo de Europa, Europa ne promite mereu și așa e si deviza, unitate prin diversitate, sper să-și țină cuvântul, pentru că mi-ar plăcea să rămânem tot timpul diverși. Capitala culturală europeană e o emblemă care s-a așezat peste Sibiu și care, din punctul meu de vedere, trebuie cu orice preț îngroșată și menținută vizibil. Aceste cuvinte trebuie tot timpul întreținute, revopsite, reîmprospătate, pentru că dacă am simțit emoția pregătirii capitalei culturale europene, am trăit capitala, acum trebuie să avem grijă de ecoul pe care ea l-a lăsat. Și el trebuie menținut și dus cât mai departe în timp.

„Ceea ce înseamnă cultură și literatură trebuie să treaca prin universitate”

Cei prezenți au făcut tot timpul legătura cu anul 2007, atunci când Sibiul a fost Capitala Culturală Europeană, dovedind că acela a fost momentul în care orașul și-a câștigat un renume internațional. O definiție celebră a adevărului a unui mare om sună cam așa, „Adevărul este ceea ce continuă”. Acel 2007 continuă de ani buni și se materializează astăzi printr-un proiect minunat inițiat de ULBS la care revista Transilvania s-a atașat. Din punctul meu de vedere, tot ceea ce înseamnă cultură și literatură trebuie să treaca prin universitate, este modelul marilor universități americane, a mărturisit eseistul Dragoș Varga.

Despre asocierea învățământului cu Europa a vorbit și poetul Radu Vancu. E un concept foarte fericit acesta care asociază universitatea cu Europa. Universitățile nu fac decât să perpetueze, să poarte pe umeri tradiția unor oameni care au clădit înaintea noastră. Suntem niște pitici care clădesc pe umerii unor uriași.

Proiectul SIBIU – CAPITALĂ UNIVERSITARĂ EUROPEANĂ propune nouă evenimente în care vor fi implicați, pe lângă responsabilii ULBS, 25 de invitați din străinătate (profesori universitari, teologi, agenți culturali cu experiență în programele „Capitală Culturală Europeană” etc.), 25 de invitați din țară (membri ai Academiei Române, universitari, poeți etc.) și alți 150 de participanți din afara Sibiului. „Este un proiect cu caracter sincretic și interdisciplinar, bazat pe un concept original și inovator, care își propune să stimuleze excelența culturală, să evidențieze dimensiunea europeană a culturii produse în Sibiu și, totodată, să probeze rolul activ pe plan internațional al ULBS, precum și implicarea sa în problemele comunității locale. După cum se spune, politica și religia dezbină oameni, iar cultura îi unește. Nu ne rămâne de făcut decât să ne unim pentru a duce instituțiile pe care le reprezentăm, cetatea în care trăim la rang absolut prin cultură nu prin alte mărimi. Dar prin cultură avem o nișă pe care o putem fructifica la maxim. Avem multe valori în instituții, avem multe valori în acest oraș, multe valori care sunt, unele la distanță, dar pot reprezenta Sibiul, fiind ambasadori ai culturii noastre“, a declarat Daniela Preda, directorul Departamentului de Relații Internaționale al ULBS.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul: http://conferences.ulbsibiu.ro/sbuniv/