Samanta Romanese lucrează la librăria Ubik din Trieste, Italia. Și-a propus să schimbe experiența cititului pentru locuitorii orașului, o dată cu distanțarea socială. A gândit un proiect, care a fost susținut de reprezentanții librăriei unde lucrează, prin care cititorii pot suna și cere voluntarilor să le citească fragmente sau poezii din cărți pe care le iubesc. Până acum s-au înscris peste 200 de voluntari în proiect.

Cărți la telefon” a început încă de anul trecut, când italienii au trecut prin al doilea val al pandemiei de Covid-19. Samanta Romanese a dorit, astfel, să vină în întâmpinarea iubitorilor de carte care nu mai puteau fi prezenți fizic, în sala de lectură.

 „Cititul prin telefon reprezintă un moment de întâlnire pentru mai multe voci: cea a naratorului voluntar și cea din spatele receptorului”, spune Samanta Romanese. „Proiectul a fost un succes de la început. A fost un spectacol de solidaritate și frumusețe care ne-a depășit așteptările. Într-o perioadă în care relațiile umane s-au distanțat și îmbrățișările se oferă mai mult virtual, este important să recuperăm o solidaritate autentică, care trece dincolo de social media și revine la ce înseamnă cu adevărat să fii social. Cei care știu să zâmbească cu vocea pot să ajungă la sufletul celui de dincolo de receptor”, a spus librarul pentru publicația Il Sole 24 Ore.

De cele mai multe ori, persoanele care apelează la acest serviciu sunt cele în vârstă, care își petrec timpul izolate sau singure.

„Există oameni care au citit puțin la viața lor, dar care recunosc lectura ca un moment plăcut și valoros. Există și oameni care au citit foarte mult și care acum, din cauza problemelor de sănătate, nu mai pot să o facă cu aceeași sârguință ca în trecut. Fiecare utilizator are propria poveste și experiență, de aceea cel mai delicat aspect este să găsească voluntarul potrivit”, mai spune Samanta.

În această perioadă a pandemiei, cererea pentru cărțile care tratează subiectul pierderii unei persoane dragi a fost în creștere.

„Îmi dau seama că a recomanda astfel de cărți cititorilor este o responsabilitate foarte mare. Din acest motiv, noi, librarii și voluntarii din proiect, alegem cu multă grijă cărțile”, spune Samanta Romanese.

Cărți la telefon este o versiune revizuită și corectată a programului Povești la telefon, de Gianni Rodari, proiectul fiind gândit sub forma unor „lecturi gratuite cu voce tare pentru cei care vor să se consoleze ascultând frumosul”.

Sursă foto: Il Sole 24 Ore