Fotografii ale italianului Massimo Listri au fost publicate, recent, într-o nouă carte. Volumul, tipărit la editura Taschen, cuprinde imagini cu cele mai frumoase biblioteci ale lumii şi se numeşte chiar aşa: „Massimo Listri: The World’s Most Beautiful Libraries”/”Massimo Listri: Cele mai frumoase biblioteci ale lumii”. 

În carte sunt surprinse în imagini construcţii din secolul al XIX-lea, colecţii private sau monahale. Volumul este descris de critici ca „un adevărat pelerinaj spre inima clădirilor care adăpostesc cărţi şi a poveştilor pe care acestea le spun”.

Documentarea pentru realizarea tomului a durat aproape 30 de ani, scrie presa străină. Massimo Listri a fotografiat personal unele dintre cele mai vechi şi cele mai bune biblioteci din lume, cu dorinţa de a expune frumuseţea arhitecturală a clădirilor. Pozele surprind clădirile, în interior şi în exterior, precum şi imagini cu cele mai de preţ volume deţinute de fiecare instituţie.

„Massimo Listri: The World’s Most Beautiful Libraries” cuprinde, printre altele, imagini de la Biblioteca Apostolică Vaticană, de la biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, cea care găzduieşte manuscriptele „Book of Kells” şi „Book of Durrow”. De asemenea, apar imagini cu Biblioteca Laurenţiană din Florenţa, biblioteca privată a familiei de Medici, proiectată de Michelangelo.

Biblioteca Apostolică Vaticană. Sursa foto: www.bbc.com.

Fiecare imagine este însoţită de o legendă. Sunt notate informaţii despre volumele deţinute, cele mai importante dintre ele fiind ilustrate. Sunt notate şi informaţii istorice.

Autorii volumului sunt Georg Ruppelt şi Elisabeth Sladek. Cartea are 560 de pagini şi a fost tipărită în limbile engleză, franceză şi germană.

La preţul de aproximativ 200 de dolari, este considerată un must-have pentru colecţionarii de cărţi rare şi preţioase, iubitori de arhitectură sau călători.

Massimo Listri, născut în 1953, şi-a început cariera de fotograf de tânăr. La 17 ani colabora deja cu numeroase reviste tematice. În 1981 a pus bazele revistei FMR, împreună cu Franco Maria Ricci şi Vittorio Sgarbi. Revista a fost publicată timp de peste 20 de ani, de două ori pe lună. A publicat peste 70 de cărţi la edituri prestigioase din Europa şi Statele Unite şi a avut numeroase expoziţii în mai multe ţări ale lumii.

 

 Sursă foto reprezentativă: Taschenboeken.nl