La 41 de ani de la moartea sa, Soprana Maria Callas a revenit  pe scenă, anul trecut, sub formă de hologramă în fața spectatorilor și a susținut mai multe concerte. „La Divina”  apare pe scenă alături de o orchestră live și interpretează arii de Bellini, Bizet, Verdi, Puccini dar și alte înregistrări aduse la viață cu ajutorul tehnologiei digitale.

Proiectul „Callas in concert” a fost gândit și creat de o divizie a companiei Base Entertainment în colaborare cu compania de discuri Warner Music, care deține un număr mare de înregistrări ale sopranei.

În Europa, echipa a susținut deja un turneu în marile capitale precum Paris, Bruxelles, Basel, Stockholm în 2018. Pentru anul 2019, au fost programate o sere de concerte, ce vor avea loc în America de Nord- februarie, iar pentru luna martie în America de Sud. Alte date suplimentare  urmează să fie anunțate pe site-ul oficial.

Stephen Wadsworth, scenarist de  teatru, este directorul creativ al acestui concept. El a spus că scopul a fost acela de a o prezenta pe Callas  „cu reținere, subtilitate și delicatețe „. O hologramă, ar putea părea puțin probabil să îndeplinească acest obiectiv, dar Times a observat că „momentele de previzualizare a concertului  de duminică au fost surprinzător de emoționante”.

Producțiile noastre sunt menite să fie un tribut adus acestor legende muzicale. Suntem onorați că familiile acestor artiști iubiți ne-au încredințat moștenirile și că a fost o experiență fantastică de a lucra cu ei. Nu vrem să facem acest lucru fără a avea familiile / moștenitorii ca parteneri de colaborare „, a menționat Martin Tudor, producator executiv  al Base Entertainment.

Unul dintre cele mai importante elemente ale acestui gen de producție este amintirea faptului că punem în scenă un întreg performance, nu doar  o reproducere a unei persoane în concert. În realizarea producției, suntem extrem de conștienți de a oferi entertainment fără a sacrifica autenticitatea „, au notat organizatorii.

Același proiect cu Maria Callas, se va alătura spectacolelor actuale ale diviziei, reprezentate de Hologram BASE , „În vise: Roy Orbison – Concertul Hologramă”, concertului holografic „Winehouse”, precum și conceptului „Descoperiri: Lumea Dinozaurilor  lui Jack Horner”. Publicul va fi teleportat în era jurasică alături de unul dintre cei mai importanți paleontologi din lume.

Despre această senzație, experimentată de participanții la un astfel de concert holografic, Marty Tudor, Directorul Executiv  al Basement Entertainment, care a produs show-ul, relatează că „publicul dansa pe coridoare. Au cântat împreună  cântecele și, cel mai important, la sfârșitul fiecărei melodii, au ovaționat. Ei au aplaudat o proiecție care nu poate aprecia reacțiile lor. Am văzut asta de sute de ori deja. Cunosc deja în detaliu fiecare inch din această proiecție și totuși mintea mea o acceptă ca fiind la fel de adevarată. „

Tatăl artistei, Amy Winehouse, căreia i s-a propus colaborarea pentru a o aduce pe fiica lui pe scenă într-un astfel de context, a menționat”Erau oameni care stăteau lângă holograme și nu puteai face diferența dintre  ei”, spune Mitch. Vara trecuta, a fost invitat sa vada show-ul lui Roy Orbison, ținut la Hammersmith Apollo din UK, marcă a companiei Base. A urmărit holograma ridicându-se de la sol și vorbește de ciudățenia primelor cinci minute ale spectacolului. Cu toate astea, a observat două lucruri: cât de repede a uitat că a fost o hologramă; și că fanii lui Orbison din jurul lui erau în extaz.

HOLOGRAM

Amy Winehouse- sub formă de hologramă

Așa cum era de așteptat, față de acest tip de proiect, există unii sceptici.  Jurnalistul Anthony Tommasini de la NY Times, de exemplu, a notat în cronica concertului de după din New York, că a fost confuz cu privire la intențiile „spectacolului” și „audiența dorită”. „Ca mulți dintre noi acum care am iubit-o fără să o vedem vreodată live, acest spectru holografic a fost într-un mod ciudat ademenitor chiar dacă nu pe deplin „, a scris el.

Ideea a luat naștere în aprilie 2012, când Tupac Shakur, în versiunea lui virtuală  a luat cu asalt scena la Festivalul de muzică și Arte din Coachella Valley, împreună cu Snoop Dogg și Dr. Dre. A fost pentru prima dată când o hologramă a fost folosită într-o interpretare live având drept audiență,  o mulțime impresionantă. Acest eveniment coincide cu prima tehnologie holografică, folosită pentru a resuscita un cântăreț decedat. A avut un efect epic.

Atunci când tehnologia de tip hologramă și-a făcut apariția în urmă cu șase ani, părea o nebunie de tip SF. Acum pare să devină un adevărat trend, acela de a aduce la viață un artist decedat, atât de comun încât ar putea modela viitorul industriei.

Surse:   The GurdianThe National Herald, Opera Wire, NY Times