„În Brazilia, orice proiect este posibil – este greu, dar este posibil”, susține artistul francez JR. Acesta a creat cu ocazia Jocurilor Olimpice câteva instalații stradale, în Rio, menite să reprezinte sportul și bucuria oferită de acest eveniment, dar să și faciliteze înțelegerea spiritului olimpic, de cât mai mulți oameni, după cum declară comisia JO 2016. 

În cadrul unui proiect de promovare al valorilor olimpice, trei artiști și-au propus să lege comunitatea de sport, prin artă. „Folosind limbajul universal al artei, proiectul oferă artiștilor șansa de a alcătui o interpretare proprie a jocurilor olimpice și de a crea o deschidere cât mai mare spre spiritul olimpic și valorile sale”, sunt de părere reprezentanții proiectului Artists in residence. La cea de-a 31 ediție a JO, artistul contemporan francez JR, scriitorul german Tilman Spengler și artistul online american Gerald Andal sunt cei care vor experimenta pentru prima dată expresia artistică în cadrul unui astfel de eveniment. Proiectul se desfășoară în cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio între 5 și 21 august.

JR-Close-800x450

Foto: jr-art.net

JR înlesnește prezența la Rio, a unor sportivi care nu concurează la olimpiadă

În vederea alcătuirii sculpturilor, JR a fotografiat tineri atleți care vor avea șansa de a participa în viitor la Jocurile Olimpice și care în momentul e față „trag tare pentru pasiunea pe care o au, sportul”. Artistul a pornit de la ideea de a ilustra sportivi a căror identitate este ascunsă în spatele unor mișcări perfecte precum cele oferite de competițiile populare, din cadrul Jocurilor Olimpice, precum săritura în înălțime din cadrul probei de atletism, săriturile în apă, sau proba de înot din cadrul triathlonului.

JR este mai degrabă interesat să observe sportivi care nu sunt atât de cunoscuți publicului, în defavoarea celor care au un renume mondial, evidențiind astfel limbajul fizic și universalitatea mișcării olimpice. Una dintre lucrări îl ilustrează pe atletul sudanez Ali Mohd Younes Idriss, care a ratat jocurile olimpice din acest an, din cauza unei accidentări. În viziunea lui JR, acesta execută o săritură cu spatele, deasupra unui bloc abandonat.

JR 4

Foto: jr-art.net

Artistul a declarat pentru revista The New York Times: „Săritura poate reprezenta de asemenea, o analogie față de parcursul instalațiilor stradale din Rio, din centrul unei olimpiade pline de probleme.”

JR 2

Foto: jr-art.net

O altă lucrare o ilustrează pe sportiva Leonie Periault, la suprafața golfului Guanabara, în cadrul unei probe de înot.  Léonie Periault, nu concurează la Jocurile Olimpice, însă JR îi permite să fie prezentă cu ajutorul schelăriei sculpturii ce o reprezintă.

JR 3

Foto: jr-art.net

Imaginile obținute din fotografii sunt transpuse în instalații alb-negru, poziționate pe platforme ultra-mari și integrate ca parte a sculpturii, acestea fiind singurul punct de susținere al lucrării. Fiecare sculptură oferă astfel o perspectivă de 360 de grade, din toate unghiurile de privire, de jos, de sus, de aproape sau de departe.

JR Casa amarela

Foto: jr-art.net

Brazilia, loc de creație pentru artistul JR

Lucrările acestea nu sunt primele creații ale artistului în capitala Braziliei, sunt însă cele care necesită cel mai mare buget. În anul 2009, JR a  inaugurat Casa Amarela, un centru cultural aflat într-una dintre cele mai vechi favele ale orașului Rio. Artistul a creat pentru acoperișul acesteia o semilună ce se înaltă deasupra tuturor clădirilor dimprejur, purtând mesajul: Toată lumea poate să atingă luna.” Acea semilună va deveni probabil dormitorul unui artist din favelă”, este de părere Marc Azoulay, fost locatar al capitalei braziliene, director al studioului lui JR din New York. Un alt proiect din Rio, și cel care i-a adus poate cel mai mult succes artistului, propulsându-l printre artiștii stradali de top ai lumii, este proiectul denumit Woman are heroes, lansat în 2008. Atunci JR a transpus portrete gigantice ale femeilor care locuiesc în favela Morro da Providência, pe diferite clădiri sau spații publice ale cartierului, câștigând astfel premiul TED, pentru meritul de a conferi zonelor sărace, de periferie, o față umană.

„Nu îmi doresc să lucrez numai în favele – vreau să creez poduri. Acesta este țelul principal într-un oraș ca Rio, unde este o concentrație atât de mare de oameni pe de-o parte, și pe cealaltă, o separare atât de mare a oamenilor”, argumentează JR.

Sursă: The New York TimesSite-ul oficial JR