Context:
‘Another Europe / O altă Europă’
28 de fotografii de mari dimensiuni montate pe bănci de beton au fost expuse aproape o lună (18 aprilie-16 mai 2019) pe bulevardul Nicolae Bălcescu din Sibiu. Fiecare imagine a reprezentat o țară din Uniunea Europeană. Proiectul, ‘Another Europe / O altă Europă’ a fost lansat prima dată la Londra, în 2018, cu ocazia Preşedinţiei austriece a Consiliului UE, iar la Sibiu a fost adus în același context: celebrarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene și găzduirea Summitului şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor membre ale Uniunii Europene (9 mai).
Cei 28 de artişti vizuali care au expus lucrări au fost aleşi de custodele expoziţiei, britanicul Hamish Park, din aproape 200 de candidaţi de pe tot continentul. Proiectul a fost organizat de Forumul Cultural Austriac București, în colaborare cu EUNIC România (Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din Uniunea Europeană), Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Primăria Sibiu.
În 18 aprilie, la deschiderea proiectului, șase dintre artiștii expozanți au venit la Sibiu și au participat la un atelier de fotografie. Totodată, ei au luat la pas Sibiul ghidați de fotograful francez Louis Guermond, care locuiește în Sibiu din 2003. Iată ce a surprins fiecare din scurta călătorie prin Sibiu.
Gerry Balfe Smyth
Gerry Balfe Smith a studiat fotografia la Institutul de Artă, Design şi Tehnologie Dún Laoghaire (IADT) din Dublin înainte să lucreze ca asistent fotograf la Perry Ogden & Bruce Weber. A început să-şi dezvolte propriile proiecte în perioada petrecută la New York şi Londra. Lucrările sale sunt inspirate de „oameni adevăraţi”, dând glas periferiei şi explorând teme sociale şi culturale, în special grupurile de oameni uniţi de aceeaşi identitate. Opera sa editorială şi documentară l-a purtat în numeroase locuri din lume, fiind angajat de publicaţii de top precum Dazed Digital, Sunday Telegraph Magazine, Sunday Times Magazine, ATOD Magazine, L.A şi Vice. La ora actuală este stabilit în Dublin, Irlanda.
„Am fost foarte încântat să aflu că expoziția ‚Another Europe’ călătorește în România și în frumosul oraș medieval Sibiu.
În vizita mea acolo am descoperit cu uimire generozitatea localnicilor și faptul că nu se tem de fotografii, nu se tem să li se facă poze! Plimbându-mă într-o zi prin oraș am ajuns într-un părculeț, Parcul Bulevard, la capătul străzii Nicolae Bălcescu unde m-a atras blițul unui fotograf ce poza un cuplu proaspăt căsătorit sub cireșul roz care era tot în floare.
Stăteam printre rude și prieteni observând scena, când tatăl miresei s-a apropiat de mine cu o tavă argintie plină cu fursecuri și prăjiturele și a insistat să iau una.
I-am explicat că sunt doar un turist în trecere, știa, mi-a spus că soția sa își petrecuse ziua anterioară pregătindu-le și s-ar supăra dacă nu aș încerca una, iar peste umărul lui am văzut-o pe soție făcându-mi semn cu mâna și mimând din buze „serviți”, am luat una, erau delicioase. Aveam la gât aparatul cu filmul de 35 mm și m-a întrebat dacă nu aș vrea să o fotografiez pe nepoata lui în rochița cea nouă de nuntă, iar eu i-am zis că mi-ar plăcea mult. Am plecat cu buzunarele pline de bunătăți și cu instrucțiuni să le mănânc doar după masă!”.
Oana Stoian
www.lensculture.com/nairafee
Oana Stoian (n. 1993) a obţinut diploma de licenţă în 2015 la Catedra de Fotografie – Videografie din cadrul Facultăţii de Arte şi Design, Universitatea de Vest din Timişoara. Lucrările ei prezintă o realitate abstractizată, o pierdere a identităţii în contextul unor scene misterioase. În 2016 Oana a fost selectată pe lista scurtă pentru Sony World Photography Awards la categoria „Staged”.
„Primul lucru pe care l-am observat în Sibiu a fost orașul vechi înconjurat de turnuri, clădiri de stiluri și vârste diferite, combinate impecabil. Oamenii de acolo știu cum să își păstreze cultura și identitatea, de care sunt mândri. Sibiul arată ca un oraș din turtă dulce și are parfumul unui alt veac adus în prezent. Fiecare colțișor are propria istorie, iar vibrațiile orașului sunt pozitive și mă relaxează. Orașul oferă numeroase oportunități de fotografie, mai ales cu acest joc de lumini, e minunat cum se strecoară razele soarelui printre clădirile bătrâne. Îmi place la nebunie cum centrul Sibiului e plin de lume în zilele însorite, oameni care se plimbă, stau la cafenelele în aer liber și se bucură de orașul lor.”
Petra Ladjova
www.petralajdova.com
Petra Lajdova (n. 1978) lucrează ca fotograf de arte plastice şi comercial. Operele ei încearcă să restârnească interesul pentru arta tradiţională. Lucrarea ei „Renaşterea Slovacă” (2012-2014) reprezintă prima abordare fotografică modernă a artei populare şi a patrimoniului cultural din Slovacia.
„Prima mea impresie s-a instalat când eram în Pasajul Aurarilor. Plecam de la hotel și alergam să ajung la deschiderea expoziției Another Europe. Am fost uluită. Ce parte pitorească a orașului. Sibiu. Cald. Prietenos. Calm. Tăcut. Istoric. Tradițional. Atât de colorat. Am fost impresionată de istoria sa, de clădirile colorate și de cultura pe care o respiră fiecare colțișor. Orașul de Jos e legat de cel de Sus prin tunele și pasaje, iar atmosfera sa de poveste și-a lăsat amprenta în sufletul meu. Aleile și casele acelea medievale cu acoperișuri neobișnuite m-au lăsat să mă opresc în timp, să mă cufund cu totul și să mă las împresurată de frumusețea și istoria sa caldă, umilă și profundă.
Sibiu, un echilibru atât de frumos între partea veche (medievală) a orașului și părțile Art nouveau sau renascentiste sau baroce, minunat conservate.”
Andreas Trogisch
www.andreastrogisch.de
Andreas Trogisch (n. 1959) a expus lucrări la Lyon, Berlin şi Köln. Creaţiile sale au apărut în mai multe albume foto. Din 2015 este membru al Academiei Germane de Fotografie. Lucrează şi ca grafician şi arhitect de expoziţii şi este reprezentat de agenţia bobsairport.
Ce e interesant nu e vitrina magazinului, ci strada care se reflectă în ea. Genul acesta de formațiuni nu sunt făcute pentru mine sau pentru oricine altcineva. Ele pur și simplu există, iar eu le fotografiez. Tot ce pot face este să mă duc în locuri cu un anumit potențial vizual – care există în Sibiu. Dar ingredientul cel mai important al unei fotografii bune este lumina și lumină am avut din plin.
Jeanette Hägglund
Jeanette Hägglund (n. 1963) este stabilită la Uppsala şi lucrează de 12 ani în publicitate şi portretistică. Diferitele serii comerciale şi personale ale artistei se caracterizează printr-un simţ estetic luminos şi îndrăzneţ, care eliberează privitorii de realitatea măsurabilă şi recognoscibilă. Deşi minimalismul pop este un concept foarte folosit în fotografia digitală, Hägglund se foloseşte de această formulă nu pentru a comenta existenţa universală (care devine din ce în ce mai limitativă în anonimitatea ei), ci pentru a oferi noi posibilităţi celor dornici să le considere. www.jeanettehagglund.se
„Sibiul este un orășel fermecător cu împrejurimi foarte frumoase marcate de munții impresionanți. Am avut experiențe frumoase cu restaurantele și cafenelele pe care le-am vizitat cât am stat acolo. În partea veche a orașului clădirile sunt foarte frumoase cu toate culorile lor și cu acel stil deosebit.”
Adam Panczuk
www.adampanczuk.pl
Adam Panczuk (n. 1978) trăieşte la Varşovia şi este absolvent al Universităţii de Economie şi a studiat fotografia la catedra de comunicare multimedia din cadrul Academiei de Arte Plastice din Poznań. În proiectele sale Pańczuk pare să pună întrebări referitoare la identitate, conştiinţă şi atitudinea lui faţă de viaţa oamenilor pe care i-a cunoscut de-a lungul timpului. Calitatea lui deosebită este să spună poveşti captivante şi intime prin imagini, ceea ce i-a adus multe premii prestigioase până în prezent. Adam este membru al colectivului internaţional Sputnik Photos.
Nu lucrez cu cuvinte. Fotografiile îmi sunt cuvinte. Iată cuvintele mele…
Louis Guermond
ellge.daportofolio.com
Influenţat de fotografia umanistă şi de mişcările artistice ale anilor 1930, susţinut în demersurile mele de fotografi renumiţi, pot spune că-mi trăiesc aievea, fără încetare, visul copilăriei. Ceea ce fac poate fi considerat şi o încercare, uneori la limita ironiei amicale, de a păstra, graţie fotografiei, ceea ce mă înconjoară, viaţa mea de zi cu zi. Expoziţiile pe care le-am avut în Franţa, Columbia, Argentina, Mexic sau Japonia au reprezentat tot atâtea întâmplări fericite apărute în calea fotografului amator informat.
Ce schimbare, în ultimii 15 ani!… În 2003, când m-am instalat aici pentru a începe o nouă viaţă, zidurile Sibiului erau mai degrabă gri. Pentru cineva care vine din Bretania, ca mine, puţina ploaie şi soarele persistent erau condiţiile ideale pentru a face fotografie. Am fost adoptat foarte repede, în acest oraş liniştit, de diferitele pături ale populaţiei, oameni care păstrează încă acel spirit al întâlnirii ca sărbătoare şi care au un nivel cultural ridicat. Te simţi foarte bine aici.
for english, click here.