Observam cu încântare, cum oamenii citeau în tramvaie, în parcuri, pe bănci, pe terase.

Era în Wroclaw, un oraș din Polonia, pe care dacă nu l-ați vizitat încă, vă recomand să-l treceți în listă. Acolo am văzut tineri care citeau în timp ce mergeau (un titlu am și reusit să-l deslușesc, era vorba de Războiul stelelor). Îmi place să citesc, pentru că fiecare carte îmi crează un spațiu intim și oricât de aglomerat ar fi în jurul meu, reușesc, prin intermediul personajelor să mă izolez de agitația zilnică. Iată 6 lecturi pe care vi le recomand și vouă pentru o oază de pace și confort.

1. Cea de departe, Julio Cortazar

Julio Cortazar a fost un important romancier din Argentina, unul dintre cei mai importanți autori ai curentului școlii realismului magic sud-american. În ”Cea de departe” Cortazar scrie povestea Alinei Reyes, o tânără care locuiește în Buenos Aires și care, în urma unor experiențe tulburătoare repetitive, decide să plece la Budapesta, să se regăsească. ”Cea de departe” e o povestire pe care o puteți citi și online: aici.

2. Accidentul, Mihail Sebastian

Mihail-Sebastian-Accidentul

Accidentul este un roman despre dragoste, maturitate, tristețe, superficialitatea tinereții. Cumva, împrumută din trăsăturile anotimpului în care se petrece acțiunea, iarna. Mihail Sebastian ” oprește ” cu atâta pricepere timpul în loc și descrie scene și sentimente, astfel încât cititorul simte mirosul liliacului, frigul iernii, întunericul spart de felinarele de pe stradă, dragostea care doare și care schimbă destine.