Sub motto-ul comportamentului extravagant, trupa britanică The Rolling Stones deschide porțile celei mai grandioase expoziții din istorie, dedicată unei trupe rock. Până pe data de 4 septembrie, evenimentul intitulat Exhibitionism va ocupa o parte a galeriei de artă Saatchi, din capitala regatului unit.

Saatchi-Gallery

Exhibitionism se definește ca fiind cea mai complexă și interactivă perspectivă asupra celebrei trupe de Rock ‘n’ Roll, după cum o definesc criticii, și ocupă peste 9 galerii tematice, pe 2 etaje, ale galeriei de artă londoneze. Peste 500 de artefacte, nevăzute încă, din arhiva personală a trupei vor conduce spectatorii prin cei 52 de ani fascinanți de istorie Rolling Stones. Artă, film, video, modă, show, spectacol, arhive rare de sunet, fotografii din copilărie, instrumente muzicale, și bineînțeles moștenirea muzicală care a transformat trupa Rolling Stones dintr-o mică trupă blues în inspirație culturală pentru milioane de oameni, sunt expuse în urma a 3 ani de pregătire meticuloasă. Expoziția va include inclusiv lucrări ale artiștilor în colaborare cu Andy Warhol, Alexander McQueen, Tom Stoppard și Martin Scorsese.

rollingstones

Membrii trupei povestesc mai multe despre conceptul evenimentului pentru The Independent. Keith Richards declară: “Expoziția vorbește despre Rolling Stones, nu neapărat despre fiecare membru al trupei. Vorbește și despre nebunia și tehnologia asociată cu un band. De exemplu, instrumentele muzicale care au trecut prin mâinile noastre vor face expoziția într-adevăr interesantă.” Charlie Watts rememorează: “Este greu să crezi că au trecut mai mult de 5 ani de când am început să plănuim și este minunat să te uiți înapoi, la început, și să vezi că am reușit să aducem expoziția aici.” “Peisajul era extraordinar pe King’s Road în anii 1960. Acolo te duceai să petreci timp și să vezi moda trecând. Din acest motiv este potrivit ca Exhibitionism să aibă loc în galeria Saatchi“ spune Ronnie Wood. Mick Jagger declară într-un comunicat: “Ne gândeam deja de mult timp la această idee și am vrut să se transforme înt-o expoziție corectă și cunoscută, asemenea felului în care Rolling Stones își plănuiau turneele. Cred că acum este un moment interesant pentru lansarea expoziției.”

Nu este prima oară când unor artiști pop sau rock le sunt dedicate expoziții. În 2013, Muzeul Victoria și Albert din Londra, a sărbătorit cei 47 de ani de carieră muzicală a lui David Bowie, printr-o expoziție numită Davie Bowie este. După ce a călătorit în 5 țări, expoziția a înregistrat peste  un million de vizitatori, conform site-ului oficial a lui Bowie.

În martie, MoMA a găzduit expoziția cântăreței islandeze Björk. Videoclipuri, momente din spectacol și arta vizuală propusă au atras peste 485.000 de vizitatori, după cum afirmă reprezentanții muzeului.

După trei luni în Londra, Exhibitionism o să înceapă un turneu de 4 ani, în 11 orașe, inclusiv New York, Los Angeles și Tokyo.