Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se apropie, iar voluntarii au şi început cursurile de pregătire. Timp de 4 luni, Liliana Lirca, asistentă coordonatoare a Programului de Voluntariat FITS se întâlneşte cu persoanele dornice să ajute la buna desfăşurare a celor 10 zile de spectacol. Le testează, selectează şi informează în legătură cu sarcinile pe care urmează să le îndeplinească în perioada 10-19 iunie 2016. În opinia ei, voluntariatul înseamnă dorinţă de dezvoltare personală, cunoaştere şi ocazia de a savura bucuria mişcării Festivalului.

Ştiu că şi tu ai fost voluntar FITS. Cum a fost primul tău an de voluntariat?
Liliana Lirca: Am aplicat în 2013, am fost chemată la interviu la începutul lunii ianuarie. Acesta l-am susţinut cu Lavinia Alexe şi Cristina Reştea. Prima întrebare a fost despre motivul pentru care am ales să vin la Programul de Voluntariat al Festivalului Internaţional de Teatru. În acel an era ediţia aniversară, de 20 de ani. Am răspuns că mi s-a părut foarte interesantă mişcarea aceasta a voluntarilor, îi vedeam pe străzi, peste tot şi mi s-a părut genial să faci parte dintr-un program atât de mare şi de frumos. Am dat un test de limbă străină, după care am mers la testarea pe care am luat-o doar din a doua încercare. Pentru că nu puteam participa la toate cursurile de pregătire, având copil mic, Lavinia, coordonatorul din acea vreme, mi-a dat de realizat un material cu toate departamentele din festival care, presupunea deplasarea mea la fiecare reprezentant pentru a întreba de ce are nevoie de voluntari (materialul îmi este folositor acum). Am avut o companie outdoor, am stat cu membrii acesteia în permanenţă. Aş lua-o de a capăt oricând, mi-ar face mare plăcere să fiu iar voluntar şi să mă bucur de tot ce înseamnă FITS.

Liliana-Lirca
Te ajută experiența ta să îi inițiezi pe voluntarii începători în ale voluntariatului?
Liliana Lirca: Da, toată experienţa mea din trecut ca voluntar, dar şi cea profesională mă ajută. Simt că, în doar o lună, am reuşit să fac în şcoala non-formală a Programului de Voluntariat ce nu am reuşit să fac în zece ani, în şcoală formală.

Îi iubesc pe oamenii pe care îi întâlnesc şi încerc să iau de la fiecare ceea ce îmi doresc ca ei să ia de la mine.

Cum reuşeşti să coordonezi atât de mulţi oameni, de toate vârstele?
Liliana Lirca: Cu iubire faţă de semeni, îi iubesc pe oamenii pe care îi întâlnesc şi încerc să iau de la fiecare ceea ce îmi doresc ca ei să ia de la mine, adică tot ce este mai bun. Încerc să îi înţeleg, pentru a împlini un ideal mai bun împreună, să iasă un festival din care ei să aibă ceva de învăţat.

Care este scopul cursurilor de pregătire şi în ce manieră se desfăşoară?
Liliana Lirca: Scopul cursurilor este de a ne cunoaşte, şi de a comunica toate aspectele legate de festival. Acestea presupun un exerciţiu pentru ceea ce se va întâmpla în cele 10 zile de FITS, pentru a ne fii nouă cât mai uşor în acea perioada. Cursurile de pregătire sunt organizate pe trei module, câte două cursuri de modul. Primul se referă la pregătirea generală a festivalului, aici includem informaţii despre Sibiu (o prezentare istorică pe care voluntarii trebuie să o cunoască pentru a o prezenta doritorilor), despre spaţiile de joc ale festivalului. În modulul 2 se trece la specific, la departamente. Repartiţia pe departamente se face după experienţa în festival, dorinţele voluntarului şi feedback-ul pe care ni l-au dat anii trecuţi. Pe cei noi, încercăm să-i dirijăm spre departamentele cu mai puţine responsablitati pentru a se acomoda în festival şi pentru a înţelege ce este de fapt FITS. Despre celalalte cursuri, deocamdată, nu o să vă mai dau detalii.

Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a deveni voluntar FITS?
Liliana Lirca: Să iubescă cultura, să iubească teatrul şi să îşi dorească să se dezvolte, astea sunt cele mai importante condiţii pentru a ajunge voluntar FITS. Apoi, să ştie o limbă străină, să fie prietenos, empatic cu cei din jur, să aibă tact, răbdare, să răspundă calculat şi pozitiv la situaţiile de criză şi să acorde o atenţie sporită tuturor indicaţiilor de acces sau a procedurilor de lucru ale colaboratorilor şi angajaţilor Teatrului Naţional “Radu Stanca”.

lirca

Există un program special pentru voluntarii internaţionali. Cu ce vin diferit aceștia?
Liliana Lirca: Voluntarii internaţionali sunt, poate, mai conştiincioşi, pentru că vin expres pentru festival, pentru a ajuta. Ei se informează ceva mai mult decât voluntarul local şi, observ că au o sete de cunoaştere puţin mai mare decât a noastră. Cu toate acestea, faptul că în acest program sunt voluntari internaţionali, naţionali şi locali creează cea mai frumoasă divestitate culturală din România.

Consideri voluntariatul o formă care poate ajuta la educarea tinerilor?
Liliana Lirca: Evident. Programul de Voluntariat este o şcoală nonformală. Noi formăm caractere responsabile de ceea ce fac, după cum se spune, “drumul spre success se face cu paşi mici”. Consider că noi contribuim în mod desăvârşit la dezvoltarea, educaţia elevilor şi a oamenilor şi ne dorim să fim o completare la ceea ce face şcoala formală.

Voluntarii sunt de toate vârstele, fiecare cu caracterul, aşteptările şi cererile lui. Aţi avut, până acum, dezamăgiri în ceea ce-i privește?
Liliana Lirca: Până acum, am avut doar dezamăgiri personale, privind voluntariatul, pentru că nu am reuşit să fac mai multe pentru ei, în rest nu, pentru că suntem oameni şi toţi avem putinţe şi neputinţe, trebuie să înţelegem pe toată lumea.

Din 2014, statul recunoaşte voluntariatul ca experienţă pentru angajare. Ce părere ai despre acest aspect?
Liliana Lirca: E un lucru bun, dar legea este înţeleasă greşit. Mulţi oameni cred că este vorba despre vechime în muncă, dar nu este aşa. Legea consideră voluntariatul experienţă profesională, sunt lucruri diferte, acest aspect trebuie lămurit. În rest, mă bucur că există o astfel de lege.

Prin Programul de Voluntariat, ne dorim să fim o completare la ceea ce face şcoala formală.

Ce sfat le dai voluntarilor FITS?
Liliana Lirca: Să se bucure în festival de teatru, de spectacolele pe care le oferă şi să interacţioneze cât mai mult cu toată lumea, fie că sunt voluntari, responsabili de departamente, invitaţi, membrii ai companiilor. În principal, să comunice şi să savureze toată această mişcare a Festivalului Internaţional de Teatru.

Ce le-ai transmite tinerilor care doresc să devină voluntari FITS?
Liliana Lirca: E normal să fii voluntar! FITS te aşteaptă să faci parte din cel mai mare Program de Voluntariat din România şi te aşteaptă să sărbătoreşti anul acesta 23 de ani de voluntariat.

de Sandra Popimoise, studentă în anul II, secția Jurnalism, Facultatea de Știinte Socio-Umane, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu

fotografii: din arhiva personală