Ediția a 5-a a Zilelor Sofia Nădejde continuă cu o serie de întâlniri cu dramaturga ucraineană Irina Hareț, la București (27 septembrie, UNATC, ora 18.00), Sibiu (Aula Facultății de Arte și Litere a ULBS, 29 septembrie, ora 12.30) și Brașov (Centrul Multicultural al Universității Transilvania, 30 septembrie, ora 17.00).
Întâlnirile vor avea loc sub umbrela proiectului de dezbateri Procentul convenabil, inițiat în 2019, prin intermediul căruia încercăm să creăm un spațiu sigur, în care artistele din diverse medii pot să împărtășească problemele pe care le întâmpină în industrie și să propună soluții. Tema acestei întâlniri va fi Cum scriu femeile în vreme de război.
Irina Hareț este dramaturgă, scenaristă, regizoare şi terapeută. Conduce teatrul Dialogului Modern în Poltava, Ucraina. A fondat Biblioteca de Teatru Contemporan UkrDramaHub. A fost nominalizată la Women in Arts 2021 Award, la categoria „Women in Theater”.
Imaginează-ți, zice bărbatul meu, că sunt doar niște copii care se joacă de-a războiul. Stăteam liniștiți, într-o noapte înstelată, când au început din senin să sune alarma antiaeriană. „Drone, drone”, strigau oamenii în tot satul și alergau la mașini. Eu am zis: „Oameni buni, sunt stele, stele sclipitoare”. „Sunt drone, sunt drone, se mișcă”, m-au contrazis băieții. Am găsit un articol pe Wikipedia despre sclipirea stelelor și-am pus link-ul pe grupul comun de apărare civilă teritorială. Uite ce scriu acum! Râde și-mi întinde telefonul cu o fereastră deschisă pe grupul de Viber, unde bărbații din apărarea teritorială află orele când sunt de serviciu, echipele și împărtășesc știri. (Plantăm un măr, traducere în limba română de Raluca Rădulescu).
Zilele Sofia Nădejde este un proiect inițiat în 2018 cu o gală a literaturii scrise de femei. În prezent este un microfestival interdisciplinar al cărui scop este promovarea literaturii și artei realizate de femei.
Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a este un eveniment organizat de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – Facultatea de Litere și Asociația Antifragil, co-finanțat de A.F.C.N.
Parteneri: tranzit.ro/București, Scena.ro, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, Teatrul pentru Copii și Tineret Gong din Sibiu, Universitatea Transilvania, Centrul Multicultural al Universității Transilvania, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, Teatrelli, Apollo111, Muzeul Național al Literaturii Române, Londohome, La Două Bufnițe, Librăriile Humanitas, Librarium, Cărturești, Cadran, PEN România.
Parteneri media: Calvert Journal, Literaturen vestnik, DLITE, DoR, Radio România Cultural, Glamour, Scena 9, Echinox, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, AIVI Media Hub.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.
A.F.C.N. nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.