Mai multe celebrităţi de la Hollywood sprijină cauza refugiaţilor printr-o înregistrare video, în care recită versurile unui poem dedicat persoanelor din lumea întreagă nevoite să îşi părăsească locuinţele.

Care este  lucrul cel mai de preț pe care refugiații îl iau cu ei atunci când își părăsesc locuința? Un portofel, un livret militar, o diplomă de bacalaureat, un telefon mobil, cheile unei case sau un drapel. „What they took with them” este un videoclip  în care vedete din lumea filmului recită versurile unui poem dedicat persoanelor din lumea întreagă nevoite să îşi părăsească locuinţele și să plece într-o zonă sigură.

Cate Blanchett, Keira Knightley, Juliet Stevenson, Peter Capaldi, Stanley Tucci, Chiwetel Ejiofor, Kit Harington, Douglas Booth, alături de alte celebrități apar în acest video-poem, pe care Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) l-a publicat pe rețelele de socializare, în sprijinul petiţiei online #WithRefugees.

Scris de Jenifer Toksvig, poemul a fost inspirat de poveştile de viaţă şi mărturiile persoanelor din lumea întreagă care au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele şi să plece în pribegie. Versurile se compun din enumerări ale unor obiecte pe care oamenii le-au luat atunci când şi-au părăsit în grabă casele.

„Ritmul şi cuvintele acestui poem cadrează cu frenezia şi haosul şi teroarea pe care le resimţi atunci când eşti obligat să îţi părăseşti casa, luând cu tine foarte puţine lucruri şi să fugi spre o zonă sigură”, a declarat Cate Blanchett, care este ambasadoare a bunăvoinţei în cadrul UNHCR. Reprezentanții instituției au spus că petiţia #WithRefugees cere tuturor guvernelor lumii să asigure refugiaţilor accesul la zone sigure de locuit, dreptul la educaţie şi dreptul la muncă.

Petiția #WithRefugees a reunit până în acest moment 800.000 de semnături și va fi prezentată ONU în 16 septembrie, înainte de Summitul asupra refugiaților și imigranților. Acesta va avea loc în 19 septembrie, cu o zi înainte de deschiderea Adunării Generale a ONU.