Prima expoziție din Golf a artistului contemporan și activistului de origine chineză Ai Weiwei, va fi deschisă în 15 martie  la Qatar Museums și va putea fi vizitată până în 1 iunie.  Expoziția reunește trei proiecte importante ale artistului: Laundromat, Stacked Porcelain Vases as a Pillar și Tyre.

Ai Weiwei este artistul care s-a preocupat continuu de subiectul crizei refugiaților și a cărui contribuție socială în această privință a fost una permanentă. Lucrarea sa Laundromat transpune acest lucru și aduce laolaltă mii de articole de îmbrăcăminte colectate dintr-o tabără de refugiați din Idomeni, un mic sat în nordul Greciei la granița cu fosta republică iugoslavă Macedonia. Tabăra a fost desființată în luna mai 2016, iar refugiații au fost nevoiți să evacueze zona, lăsându-și lucrurile în urmă.

Ai Weiwei, cândva la rândul lui refugiat, a alcătuit expoziția Laundromat din ideea de a umple spațiul într-un mod meticulos, cu haine, pantofi, sau acesorii personale pe care le-a colectat din tabăra de refugiați din Idomeni. După ce a interceptat camioanele care duceau lucrurile ude și murdare ale oamenilor, la groapa de gunoi, Ai le-a spălat, le-a călcat și le-a curățat pe toate în depozitul său din Berlin, asemănător cu o lume a curățătoriilor.

Expoziția sa este alcătuită din peste 2000 de fragmente de imagine și text din rapoartele media cu privire la criza refugiaților, iar pereții sunt căptușiți cu poze care ilustrează timpul petrecut de artist în Idomeni.

Laundromat reflectă și filmul realizat în anul 2016, Idomeni, care ilustrează condițiile zilnice ale refugiaților până în momentul în care aceștia au fost evacuați. Pe lângă acestea, Laundromat integrează și un poster din cele peste 17.000 de fotografii pe care Ai Weiwei le-a realizat între 1.12.2015 – 9.08.2016, în timpul fimărilor dcoumentarului său Human Flow.

Expoziția lui Ai Weiwei din Doha contribuie la dezvoltarea Qatar-ului în direcția unui hub creativ și artistic care să încurajeze dialogul prin expresii artistice. Reprezentantul Qatar Museum, H E Sheikha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani, și-a propus să a invite liderii artei contemporane în țară pentru a inspira viitoarele generații de artiști, pentru a implica comunitatea locală în astfel de activități, și pentru a crea și oferi o platformă regională vocilor celor mai puternice din industria artei contemporane.

Reprezentanții muzeului speră ca prin astfel de programe pentru artiști să stârnească scântei creative în rândul generațiilor tinere din Orientul Mijlociu. Khalifa Al Obaidly, reprezentantul programului de rezidențiat artistic al Fire Station, declară pentru presa locală: „Am observat de-a lungul timpului că prin ideea de a invita artiști importanți în Qatar, tinerii artiști locali devin mai motivați și implicit arta, cultura și patrimoniul local se dezvoltă.”

Pe lângă Laundromat, Ai Weiwei expune și alte proiecte în cadrul expoziției din Doha, precum Stacked Porcelain Vases as a Pillar (2016), reprezentând șase teme principale ale condiției de refugiat – Război, Ruine, Călătorie, Traversarea Mării, Tabere de Refugiați, Proteste, dar și Tyre (2016), un simbol al siguranței care reprezintă dificultățile pe care le întâmpină refugiații atunci când traversează Marea Mediterană. Artistul declară cu privire la proiectele sale că a vizitat tabăra de refugiați din Idomeni chiar în momentul în care acel loc a devenit punctul central de accesare a Europei, pe ruta așa-numită Balcanică. Odată cu decizia guvernului macedonean de a închide granițele, tabăra de refugiați a ajuns să adăpostească peste 15.000 de oameni. „Realitatea dură poate să acționeze ca o dovadă care să ne ajute să reflectăm asupra acestor condiții”, declară Ai Weiwei pentru publicația locală The Peninsula Qatar. „Este o situație pe care mulți dintre noi refuză să o vadă, sau încearcă să o ignore ori să o distorsioneze. Mulți cred că nici măcar nu există. Dar atunci când vezi atâția copii care nu mai merg la școală – 263 milione de copii pe întreg globul – nu poți prevedea ușor ce îți va oferi viitorul”, explică acesta.

The Garage Gallery in The Fire Station

Stația de pompieri din Doha a fost construită și gândită în anul 1982 ca o clădire de apărare civilă, și a fost ocupată de brigada de pompieri până în  anul 2012, când a fost reamenajată sub forma unui muzeu de artă contemporană.  Arhitectul Ibrahim Al Jeidah a păstrat toate detaliile originale ale clădirii și ale turnului. The Fire Station este un spațiu creativ care oferă spațiu tinerilor talentați din Qatar pentru a-și exercita arta, ideile de cercetare, și munca însepre a deveni artiști profesioniști. The Garage Gallery at the Fire Station se poziționează la baza comunității artistice locale, oferind o platformă pentru schimburi culturale și rezidențiate sponsorizate pentru artiștii aplicanți.

Ai Weiwei, artistul care oferă certitudini estetice puternice

Artistul originar din China este deja cunoscut publicului larg ca fiind unul dintre acei artiști care ilustrează certitudini estetice ale vremurilor contemporane în spațiul geopolitic mondial. Ai folosește o întreagă paletă de mijloace artistice ca formă de expresie, de la arhitecură la instalații vizuale, documentare sau intervenții social media pentru a examina societatea și valorile sale.

Ai Weiwei a fost născut în Beijing, în anul 1957 și locuiește în prezent la Berlin. Este profesor colaborator la Universitatea de Arte din Berlin (UdK), a primit în 2012 titlul de Ambasador al Premiului pentru Conștiință Amnesty International și premiul Václav Havel pentru proteste creative din partea Organizației Drepturilor Omului. Documentarul său Human Flow a avut premiera la cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția.

Expoziția din Doha are loc ca urmare a vizitei artistului în Qatar, petrecută în aprilie 2017, ocazie cu care a discutat despre viața și opera sa într-un eveniment public la Muzeul de Artă Islamică, și prilej pentru a întâlni tinerii artiști ai Fire Station.

surse informative & surse foto:

The Peninsula Qatar 

Fire Station – artist in residence