Pe fondul pandemiei, românii au devenit mult mai creativi, mai curajoși și mai dornici de a descoperi locuri noi, în ritmul propriu. La o simplă căutare pe Instagram, putem vedea că multe dintre obiceiurile clasice de a petrece vacanța de vară, s-au schimbat. Familiile cu copii, cuplurile cu căței și multe dintre vedetele autohtone s-au convertit la un nou stil de călătorie, mai simplu, mai sigur și care oferă o mai multă libertate.  

Aventura pe patru roți este un trend în creștere printre români, din dorința de a descoperi locuri pitorești, de a te descoperi și de a petrece timp de calitate cu familia și prietenii.

”Acum patru ani, când un grup de prieteni ne-a propus să mergem în vacanță cu autorulota, am refuzat, pentru că era prea mic copilul și pentru că, la momentul respectiv, nu exista teama de locuri aglomerate și nici multe informații despre acest tip de vacanțe. Autorulota a plecat spre Grecia, încărcată cu trei cupluri și un american bully, iar mașinuțele noastre care duduiau de copii, colaci și găletușe au pornit spre pensiunea liniștită și confortabilă. Ambele vacanțe au avut farmecul lor și fiecare s-a întors cu partea lui de poveste. Noi am văzut Delta, ei cu autorulota au străbătut aproape toată Grecia și au poposit pe cele mai sălbatice plaje. Călătoria cu autorulota îți oferă flexibilitate și posibilitatea de a-ți schimba traseul în ultimul moment. Te trezești la marginea mării, în mirosul proaspăt al dimineții, iar seara, iei cina alături de prieteni sub un pâlc de pini. Savurezi un vin bun sau o bere rece în sunetul valurilor și asculți cântecul cicladelor, fără să pleci de acasă„, povestea Mădălina la întoarcerea din vacanță.

„Să stau în același loc cu alți cinci oameni, nu a fost neapărat o problemă fiindcă erau doar oameni dragi”, spune Larisa, prietena Mădălinei. ”Eu am fost de trei ori cu autorulota și este exact vacanța pe stilul meu. Prima vacanță a fost către Grecia, cu oprire în Macedonia, Albania și apoi am vizitat câteva peninsule din Grecia. A doua, aceasta în care am fost cu Mădălina, prietenii și Juno – câinele american bully, tot în Grecia, dar am vizitat mai mult munții și Atena, iar al treilea concediu a fost în tară, la Marea Neagra”.

Pandemia ne-a determinat să ne reconsiderăm prioritățile și să ne schimbăm anumite convingeri. Am devenit mai atenți în locurile supraaglomerate dar, în același timp, lockdown-ul ne-a făcut să  tânjim după tot ce este autentic.

Acest amalgam de emoții a scos la suprafață dorința de aventură, de a petrece timp cu familia și prietenii, în cadru restrâns. Soluția salvatoare, în această situație, a fost, pentru multe familii, autorulota.

Într-un cadru liber și relaxat, a ales să își petreacă vacanța de vară, o familie din zona Sibiului:

„Dacă înaintea pandemiei preferam concediile în străinătate, în locuri exotice sau în Europa, anul trecut și anul acesta, am preferat să ne petrecem concediile în România. Împreună cu câțiva prieteni, am închiriat autorulote și am pornit să descoperim locurile autohtone.”

Anul acesta au ales să viziteze zona Moldovei, Bucovina, au făcut o oprire de un weekend în Bulgaria, lângă Balcik, la White Lagoon, apoi au intrat din nou în țară și au campat la Vadu.

„Pentru noi, libertatea pe care ne-o oferă această experiență, este inegalabilă. De exemplu, în Bulgaria am putut să oprim autorulota pe plajă, chiar dacă a fost mai scump decât în camping, a fost o senzație extraordinară, să te trezești cu marea la picioare”, povestește Adrian O.

Aventura pe patru roți au început-o cu un an înainte de pandemie, cu pași mai timizi, dar curioși de experiența în sine:

„Nu pandemia ne-a făcut să ne gândim pentru prima dată  la o astfel de vacanță pe patru roți. Primul an, în care am închiriat autorulota, din curiozitate și din dorința de a experimenta ceva nou, a fost în vara anului 2019, pentru o săptămână. Planul era să ajungem la mare și apoi să vizităm puțin zona Maramureșului. Dar pentru că am găsit un loc superb, cu plajă sălbatică, unde adormeam și ne trezeam cu sunetul valurilor, am rămas acolo întreaga vacanță”, spune Luciana O.

Luciana și Adrian, împreună cu copiii lor se află la al treilea an consecutiv cu autorulota, au căpătat și mai multă experiență dar și mai multă sete de a vedea locuri epice, de a cunoaște oameni noi și de a-și face experiențe de neuitat.

„Anul acesta, am vizitat împreună cu copiii zona Moldovei, Bucovina, dar locul de suflet pe care așteptăm să-l revedem în fiecare an, și noi, și copii, este tot marea. Nimic nu se compară cu senzația de libertate pe care o avem în acele momente. Ne trezim în unele zile odată cu răsăritul soarelui și ne savurăm cafeaua în „liniștea” mării, cu picioarele îngropate în nisip și cu o carte bună. 

Copiii o zbughesc afară de cum se trezesc sși își petrec toată ziua bălăcindu-se în mare și jucându-se în nisip”, povestește Luciana O.

Pentru cineva care nu e obișnuit să conducă km mulți sau nu a mai condus autorulote, drumul poate părea intimidant.

„Drumul parcurs a fost de aproximativ 3000 de km, dar nu a fost obositor și nici dificil de condus. Autorulotele, spre deosebire de rulote, se conduc cu viteză normală și se pot parca ușor. Autorulota de anul acesta a fost mai lungă și mai joasă, este model din 2021, și față de cele de anul trecut, a trebuit mai multă atenție la gropi “, spune Adrian O.

Pe lângă peisajele de vis și avantajul că poți opri la buza mării, o altă experiență care îi atrage pe cei care optează pentru o astfel de aventură este prietenia care se leagă între cei care călătoresc cu autorulota.

”La Vadu erau foarte multe autorulote, majoritatea găzduiau familii cu copii, dar erau și multe corturi. Noi ne-am împrietenit cu o familie de germani, de lângă München. Într-o seară i-am invitat la cină și i-am întrebat cum de au ajuns cu autorulota în România. Ne-au spus că anul trecut au fost în Italia, iar România au ales-o pentru că, în Germania, românii nu au o reputație foarte bună și au vrut să vadă cu ochii lor cum e țara noastră. Experiența nu i-a dezamăgit, dimpotrivă, au primit mult ajutor din partea oamenilor și au vizitat locuri superbe, dintre care și Delta Dunării “, spune Adrian.

Vremurile în care casa pe roți era privită cu scepticism, au apus. Variante de autorulote se găsesc de la cele mai modeste până la cele ultra-utilate, iar senzația de libertate pe care o descrie fiecare călător cu rulota este de neegalat.

Ca și preț, Adrian ne spune că nu e o vacanță mai ieftină decât la un hotel. ” În Moldova am mâncat mâncare tradițională, în Bulgaria, lângă Balcik, era păcat să nu guști din preparatele cu fructe de mare, iar la bulgari totul este chiar foarte ieftin. O cină pentru patru adulți și patru copii a fost 200 lei, comparativ cu Vadu, unde patru bauturi pentru adulți și patru pentru copii ne-au costat 140 lei. Unde era mâncare tradițională sau găseam specialități din pește și fructe de mare, opream și mâncam. În rest, am gătit la camping. Nouă ne plac ambele variante.”

Luciana are și un pont pentru cei care pornesc într-o călătorie cu autorulota „Ne-am creat impresia că cei care merg cu autorulotele sunt oameni faini. Apropo: știați că, atunci când se întâlnesc în trafic autorulotiștii români se salută între ei? Este lipsă de respect să nu saluți înapoi ”.

*articol publicat în Capital Cultural nr. 28