Nu știu dacă trollul care inunda toate secțiunile de comen­tarii ale publicațiilor sibiene de știri online a schimbat domeniul de activitate sau obiectul trollingului, dar cert e că de vreo doi ani deja, n-am mai văzut pe nimeni să ceară cu atâta ardoare „să se facă” și la Sibiu odată un cinema multiplex. Coincidență sau nu, cam pe atunci au început să apară știrile conform cărora un asemenea multiplex ar urma să fie deschis în incinta mall-ului din Șelimbăr. Nu s-a întâmplat nici acum, dar având în vedere stadiul lucrărilor de acolo, 2019  poate-i cu noroc. Aproape pe nesimțite, și centrul comercial de lângă gară a trecut de la stadiul de eternă promisiune la faza de fundații și betoane. Și aici sunt în plan mai multe săli de proiecție. Și nu în ultimul rând, după o perioadă, parcă interminabilă, în care Casa de Cultură a Sindicatelor, actualul Centru Cultural „Ion Besoiu”, a fost închisă, pe motiv de lipsă a autorizației ISU, iată că în Sibiu funcționează momentan două cinematografe, pentru că, din fericire, și Arta a reușit să-și continue acti­vitatea, în ciuda zvonurilor din vară, cum că se va închide. Ne putem aștepta, așadar, ca prin 2020 dorința răspicată și exasperantă a trollului, cât și a multor cinefili sibieni, să fie mai mult decât împlinită. Și cine știe, poate în noul context concurențial, cinematograful Arta ar putea deveni cu adevărat un cinematograf pentru filme de artă.

Această mică incursiune în prezentul și viitorul apropiat al cinematografiei în Sibiu mă duce cu gândul la o scurtă dar clară inscripție care a stat pe o clădire vis-a-vis de Primăria Municipiului Cluj-Napoca cel puțin un deceniu, dacă nu mai stă și acum: „Stadion???”. Nu cred că s-a descoperit vreodată cine exact a făcut-o dar nici nu era nevoie, ca și în cazul troll-ului sibian, pentru că era evident că provenea din rândul fanilor echipei de fotbal Universitatea Cluj, care nu mai suportau să își vadă favoriții evoluând pe o ruină de stadion. Anii au trecut și stadionul s-a făcut. Și încă ce stadion! Din păcate pentru fanii șepcilor roșii, nici noul stadion nu a reușit să ducă echipa spre glorie, a reușit însă să dea un impuls orașului spre o nouă dezvoltare urbană, să nu mai vorbim despre oportunități și mediatizare. Ar fi existat Untold-ul fără stadion? Nu cred!

Revenind pe Cibin, simt că un proiect deschizător de drumuri, cum a fost Cluj Arena, întârzie să apară, sau să fie pus în practică, de fapt. Despre proiectul de modernizare și extindere a stadionului Municipal din Sibiu, cu regret, cred că deocamdată pot fi apreciate doar două aspecte: inițiativa de modernizare în sine și păstrarea amplasamentului. Pentru a fi exploatat corespunzător și pur și simplu pentru a nu rămâne o construcție foarte costisitoare, care s-ar umple de viață, poate, o dată la două săptămâni, timp de 7-8 luni, cât ține campionatul, consider că s-a luat decizia corectă de a menține amplasamentul actual. Argumentul că în zilele de meci se creează haos în trafic și nu sunt locuri de parcare, și din acest motiv stadionul ar fi trebuit să fie construit de la zero, la marginea orașului, nu cred că poate sta în picioare. Consider că e de preferat un stadion care e ușor accesibil, cu orice mijloc de transport și pe jos, unui stadion în câmp. Dar asta e deja altă discuție, pe care, din fericire nu trebuie să o avem, cel puțin acum. Faptul că lucrările au început cam cu stângul și e incert când fanii sibieni își vor putea vedea echipa pe propriul stadion, finalizat sau nu, e mai de actualitate.

Celălalt proiect care revine în actualitate în fiecare an, măcar în preajma Festivalului Internațional de Teatru, este cel a viitorului teatru și centru de conferințe. Discuțiile despre acest proiect au început de peste un deceniu deja, dar la același stadiu au rămas, de discuții. S-a făcut, între timp, o estimare că noul centru cultural și de conferințe/expoziții ar urma să coste în jur de 80 de milioane de Euro. Dar aceasta e doar o aproximație, luând ca termen de comparație edificii similare construite recent în Europa de Est. Un studiu de prefezabilitate, obligatoriu pentru o investiție de magnitudinea asta, încă nu a fost dat în lucru. Iar de acolo până la construcția efectivă mai e vorba de ani buni, ani pierduți.

Noroc că s-a găsit soluția de a găzdui Summit-ul UE de anul viitor în clădirea Primăriei, altfel mă întreb unde altundeva puteau fi înghesuite sutele de oficiali europeni și reprezentanți ai statelor membre? Poate la Sala Transilvania s-ar fi găsit o fereastră de timp între Piața Transilvania și Expotricotex?

Dacă s-ar fi activat acum vreo zece ani și aici niște trolli pro-teatru și niște ultrași pro-stadion, care să insiste până la exasperare cu agendele lor, cred că eram cu toții puțin mai departe.

*articol apărut în Capital Cultural nr. 15