Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va găzdui în weekendul care urmează (2-4 octombrie), cea de-a treia ediție a Târgului Comunităţilor Rurale. Vizitatorii vor avea ocazia să afle mai multe despre obiceiurile și tradițiile din comuna Perișani. O zonă pe care multă lume încă nu o cunoaşte, aflată la aproximativ 70 de km de Sibiu, în Ţara Loviştei sau, mai precis, în zona muntoasă din nordul judeţului Vâlcea.

Oamenii locului le vor arăta vizitatorilor cum se face brânza de burduf şi telemeaua de Perişani, dar şi cum se culeg şi apoi se pun la murat bureţii de fag. Este interesant de ştiut faptul că în privinţa acestor bureţi de fag, avem de a face cu o tradiţie locală, deoarece an de an în Perişani se organizează un concurs al celor mai buni culegători de bureţi.

Zona Perişani  este  un  paradis  natural,  o  zonă  de  un  pitoresc  aparte,  renumită  pentru hărnicia  locuitorilor  săi  care  se  îndeletnicesc  din  cele  mai  vechi  timpuri  cu  prelucrarea lemnului  şi  creşterea  animalelor.  Muzeul  în  aer  liber  din  Dumbrava  Sibiului  deţine  o gospodărie cu atelier de rudar din satul Poiana, comuna Perisani, judeţul Valcea, gospodărie ce a fost integral restaurată şi repusă în circuitul de vizitare în cadrul proiectului Patrimoniu Deschis, fiind inclusă în Calea MinorităţilorEtnice, a mărturisit Mirela Iancu, directorul Departamentului de Marketing C.N.M. ASTRA.

Targul comunitatilor rurale, editia a treia, 2015

La Târgul Comunităţilor Rurale se vor împleti nuiele si apoi vor fi transformate în coşuri şi corfiţe de către 20 localnici din Perişani. Coordonator de atelier va fi tanti Maria din Poiana, deoarece comunitatea locală susţine că numai ea mai ştie să facă aşa ceva. Din această comună vor fi puse în scenă la Muzeul ASTRA cele mai reprezentative tradiții, precum prelucrarea lemnului de către ultimii meşteri rudari din satul Poiana, dar şi poveștile unei comunităţi pe cale de dispariţie cu tradiţiile ei folclorice.

Primele două ediţii ale acestui târg au fost organizate în 2014 cu participarea comunei Şeica Mică  şi  Cârţişoara.  Evenimentul  face  parte  din  programul  Muzeului ASTRA  pentru promovarea  patrimoniului cultural din mediul rural aşa cum se păstrează el în satele din  România.

Târgul Comunităților Rurale se va desfășura în  perioada 3-4 octombrie, între orele 11:00 şi 17:00, în zona Târgului de țară, gospodăria din Perișani.