Echipa Teatrului Național „Radu Stanca” se află în această perioadă în Japonia, cu spectacolele „Călătoriile lui Gulliver” și „Oidip”, în regia lui Silviu Purcărete. Turneul a început pe 12 octombrie și se va încheia pe 26 octombrie, perioadă în care actorii TNRS vor susține 7 reprezentații în cele mai mari săli de spectacol nipone: Tokyo Metropolitan Theatre și Matsumoto Performing Arts Center. Pentru recunoașterea contribuțiilor aduse la promovarea relațiilor bilaterale, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu va primi pe 19 octombrie, Premiul Fundației Japonia, prin intermediul lui Constantin Chiriac, președintele festivalului.

Este a doua oară când Premiul Fundației Japonia ajunge în România, după ce în anul 2008 doamna profesor niponolog Angela Hondru a fost prima româncă care a primit prestigioasa distincție. Prezența actorilor Teatrului „Radu Stanca” a fost mereu apreciată și respectată în Japonia, dovadă fiind faptul că la fiecare reprezentație toate biletele au fost vândute. Prima dată când am fost în Japonia în 2002 am avut prevăzut un număr de 10 reprezentații și grație succesului extraordinar pe care l-am avut, ele s-au înmulțit și cu acceptul nostru am mai jucat cinci reprezentații în patru zile. De fiecare dată, toate biletele au fost vândute. Ne bucurăm de o vizibilitate care, uneori este chiar mai serioasă decât în România, ne-a mărturisit Constantin Chiriac.

Pe data de 27 august 2015 au fost anunțați la Tokyo câștigătorii Premiului Fundației Japonia, printre aceștia numărându-se și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Premiul Fundației Japonia se acordă anual unui număr de maximum trei personalități sau instituții din întreaga lume care prin activitatea desfășurată au adus o contribuție importantă la promovarea relaţiilor de prietenie dintre Japonia şi alte ţări. FITS figurează printre primele festivaluri de teatru din Europa, contribuind substanțial în cele peste două decenii de existență la promovarea artelor spectacolului în România și la nivel internațional, iar Premiul Fundației Japonia este important și pentru Constantin Chiriac. Este o recunoaștere a ceea ce înseamnă munca mea din 1990 și până acum, pentru că în ’90 am adus prima companie de teatru și tobe din Japonia. Apoi, ca lider și gânditor al FITS, practic am adus în fiecare ediție, cu excepția primei ediții, companii din Japonia și e o continuare firească, iar acest moment e unul de încununare și un moment care va da foarte mare credibilitate viitoarelor acțiuni pe care noi le dezvolta, a spus Constantin Chiriac pentru Capital Cultural.

TNRS, Calatoriile lui Gulliver

Teatrul Național „Radu Stanca”, spectacolul „Calatoriile lui Gulliver”

Spectacole la Tokyo Metropolitan Theatre și Matsumoto Performing Arts Center

„Călătoriile lui Gulliver” reprezintă o serie de exerciţii scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete, ce își propune o abordare inedită a romanului lui Swift în care fantezia se împletește cu o aspră satiră politică, reunind aspecte sociale și culturale ale lumii din jurul nostru. Din distribuție fac parte actorii: Veronica Arizancu, Emöke Boldizsár, Diana Fufezan, Raluca Iani, Marius Turdeanu, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Corina Vişinescu; Copilul: Alexandru Nicoară; Organist: Radu Iancu. Scenografia și light design-ul sunt semnate de Dragoș Buhagiar.

După recentul turneu din Grecia, la Dimitria Festival din Salonic, spectacolul „Oidip” duce pe meleaguri nipone viziunea aproape cinematografică a montării regizorului Silviu Purcărete, având ca temă destinul tragic al eroului lui Sofocle. Din distribuție fac parte actorii Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Diana Văcaru Lazăr, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Coşuleţ, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Pali Vecsei, Emöke Boldizsár, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu, Cristina Ragos. Scenografia spectacolului este semnată de Dragoş Buhagiar, iar muzica originală de Vasile Şirli.

De asemenea, va avea loc și o reprezentație cu spectacolul „Oscar și buni Roz” la Ambasada României din Tokyo, pe 16 octombrie, un one women show cu Diana Fufezan. Tot în cadrul turneului japonez al teatrului sibian vor avea loc și conferințe susținute de Constantin Chiriac și Silviu Purcărete.