Antisocial, unul dintre cele mai dezbătute spectacole ale momentului, se întoarce la Cluj-Napoca, la un an de la izbuncirea incidentului de la Liceul Teoretic ”Gheorghe Șincai”. Spectacolul va avea două reprezentații în data de 22 februarie 2016, de la ora 18 și ora 20:00, la Sala de Spectacole Radio Cluj.

Criza sistemului educațional și conflictul dintre generații au luat amploare în mediul online și, odată cu spectacolul Antisocial au câștigat un nou spațiu de dezbatere: sala de teatru. Antisocial este inspirat dintr-un caz real, petrecut la Cluj-Napoca, în primăvara anului 2015. Spectacolul semnat de Bogdan Georgescu redă din triplă perspectivă – elevi, părinți, profesori – debusolarea și tensiunea din învățământul românesc al ultimilor ani.

Antisocial este produs de Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu şi de Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. Actorii din distribuție, masteranzi ai departamentului sunt: Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Călin Mihail Roajdă, Alexandra Șerban, Cristian Timbuș și Maria Tomoiagă. Managerul proiectului este Luminița Puiuleț, iar echipa este completată de asistentul de regie Vlad Bacalu și de consultantul artistic Claudia Domnicar. Dezbaterile de după spectacol vor fi moderate de Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu.

Anul trecut, TNRS, ULBS și BRD prin Platforma culturală BRD Scena9, au realizat un turneu  național, Manifest pentru Dialog, în 21 de orașe ale țării, în perioada noiembrie – decembrie 2015: Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Iași, Botoșani, Suceava, Deva, Bistrița, Târgu Mureș, Alba Iulia, Ploiești, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Timișoara, Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu, București și au adunat în sălile de spectacole peste 3500 de părinți, profesori și elevi. Mai mult, pagina de Facebook a turneului s-a transformat într-un forum deschis pentru toți cei care au ceva de spus despre problemele ridicate de spectacol.

„Aducem laolaltă, în sala de spectacol, atât elevii și profesorii, cât și părinții, astfel încât, împreună, să identificăm tarele care ne sabotează în acest moment căile de dezvoltare pentru copii, căile de exprimare pentru profesori, căile de rezolvare a problemelor pentru părinți. Doar împreună putem ajunge la un dialog care, în primul rând, să nască întrebări, și abia apoi, să aducă posibile soluții“, declara Constantin Chiriac la debutul turneului.

„Avem o șansă importantă, în acest moment, să punem în discuție educația bazată pe autoritate, în care tinerii sunt tratați cu condescendență. Vrem să dovedim că teatrul poate crea un spațiu în care toată lumea învață de la toată lumea, un spațiu de dezbateri în care toată lumea are drepturi egale: părinți, elevi sau profesori.“ explică Bogdan Georgescu.