Comunicat de presă

Pe 1 august, Asociația Qolony începe prima etapă a celui mai nou proiect pe care îl derulează, IN:Fusion, un hackathon experimental ce aduce împreună oameni de știință și teoreticieni cu artiști și designeri pentru a dezvolta împreună idei artistice inovative.

Hackathon-ul se va desfășura între 16 – 22 septembrie, la conacul Oteteleșanu, aflat în patrimoniul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor de pe platforma Măgurele.

Apelul pentru proiectele artistice este deschis între 1 august și 1 septembrie, iar artiștii din România pot înscrie pe site-ul asociației proiecte din sfera conceptului IN:Fusion – Biophilia – Technophilia, în care să își prezinte ideile de reconciliere a tehnologiei care crește exponențial cu nevoia de conectare cu natura.

IN:Fusion va oferi artiștilor oportunitatea de a-și testa și de a-și dezvolta ideile de proiecte împreună cu cercetătorii din institutele de cercetare partenere (Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare, GeoEcoMar – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină).

De asemenea, prin participarea la program, artiștii vor putea avea acces la informațiile științifice și facilitățile din institute, iar cercetătorilor le va oferi  prilejul de a interacționa cu un alt tip de creativitate, miza fiind formarea unor  parteneriate de lucru mai puțin convenționale.

Echipa artistică a proiectului este formată din Mihaela Ghiță, manager cultural, jurnalist de știință, Floriama Cândea artist, curator, Diane Pricop, manager cultural, jurnalist de art & science, dr. Ana Butcaru, cercetător științific, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare și dr. Anca Aldea, cercetător științific INFIM, care vor selecta 10 artiști dintre cei înscriși pentru a participa la hackathon.

Asociația Qolony și-a propus să promoveze colaborarea transdisciplinară între artă și cercetare științifică așa că recurge la un hackathon – context folosit mai degrabă de antreprenori, ingineri și programatori – în vederea dezvoltării unei infrastructuri colaborative între artiști și oamenii de știință. Acest tip de program are potențialul de a crea noi oportunități de învățare și de dezvoltare profesională și personală pentru disciplinele aparent diferite pe care le aduce împreună.

Tema aleasă de IN:Fusion va investiga contrastul aparent dintre biofilie și tehnofilie, concepte care par a descrie doi poli opuși ai relației noastre cu lumea înconjurătoare. Cu toate acestea, schimbările rapide în contextele sociale, științifice, tehnologice și ecologice au dus la o coexistență a acestor două direcții – pe de o parte, tehnologia în creștere exponențială și, pe de altă parte, o preocupare crescândă pentru conservarea și protecția mediului înconjurător.

Spre exemplu, omenirea a dezvoltat deja practici biomimetice, prin care recunoaște inteligența intrinsecă a speciilor non-umane (animale, ciuperci, bacterii, fungi), modelează tehnologii bazate pe aceste forme de inteligență, realizează clădiri vii, roboți auto-organizați și altele. În paralel, conștientizând impactul manipulării biologiei, există și un scenariu low-tech care imaginează o lume a rezilienței, a dezvoltării durabile, a industriei cu zero deșeuri, o lume care încearcă să schimbe tehnologiile care perturbă mediul natural.

“Cum putem susține atât această creștere a interesului pentru tehnologie, cât și nevoia noastră intrinsecă de a fi conectați cu natura și de a proteja ecosistemele fragile ale Pământului? Putem privi tehnologia doar ca un agent al separării noastre de natură sau o putem valorifica ca pe un agent de conexiune cu mediul înconjurător? Putem stabili cu adevărat granițele clare între biologic și sintetic? Pot tehnologiile noastre digitale și modelele de sustenabilitate să remodeleze cultura pentru a fi aliniată cu nevoile lumii naturale? Ce contribuții aduce cercetarea științifică în acest sens?”, sunt întrebările la care își propun să răspundă prin acest hackathon inițiatorii proiectului.

Mai multe detalii: pe https://qolony.eu/infusion-open-call/ și în regulamentul aplicației.

Organizator: Asociația Qolony -Colonia pentru artă și știință.

Parteneri: Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare, GeoEcoMar – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină.

IN:Fusion este un proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Imagine reprezentativă: Asociația Qolony