O școală din lemn, descoperită într-un sat parăsit din Hunedoara, care păstrează urmele a mai bine de un secol de existență, se găsește acum în muzeul din Dumbrava Sibiului. Școala a fost reamenajată minuțios de către o echipă de muzeografi, munca acestora a durat aproape doi ani.

Reprezentanții muzeului spun că școala va pune în valoare, prin activități educaționale specifice, peisajul cultural al acestui mare sat de sinteză. „Ne gândim ca una dintre săli să găzduiască elevii de vârste mai mici, iar altă sală să găzduiască elevii mai mari sau chiar adulții, să fie un spațiu de întâlnire pentru cei care doresc să redescopere tradițiile românești.„ a declarat Ovidiu Baron, muzeograf și director de marketing al Complexului Național Muzeal Astra.

Școala din Ticera, de la meșterii din sate, la artizanii autentici, către publicul tânăr. Din sala de clasă nu lipseşte mobilierul din lemn restaurat, dar şi manualele şi instrumentele de scris specifice începutului de secol XX. ,,Această şcoală minunată vine să depună mărturie asupra vechimii educaţiei din România. Trebuie ca şcoală din Ticera să funcţioneze în continuare pentru ca vizitatorii muzeului, să trăiască istoria şi educaţia în egală măsură.” , a declarat Ovidiu Sitterli, prefectul judeţului Sibiu.

În ţară, mai sunt şi alte muzee care au o şcoală, însă școala din Ticera, de la Sibiu, este prima școală monument funcțională.