Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București organizează în perioada 11-18 noiembrie 2018, Săptămâna Filmului Maghiar, gala filmelor maghiare în București.

SFM oferă o imagine cât se poate de completă și complexă a producției cinematografice maghiare, prezentând cele mai noi pelicule realizate de cineaști maghiari. Săptămâna Filmului Maghiar se desfășoară și în acest an la Muzeul Național al Țăranului Român, Studioul Horia Bernea (str. Monetăriei nr. 3). Intrarea la proiecții este gratuită. Filmele vor rula cu subtitrare în limba română, respectiv engleză.

Programul detaliat al Săptămânii Filmului Maghiar, ediția a 12-a, îl găsiți  AICI

În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar se vor proiecta 7 lungmetraje, 6 documentare, 4 selecții de scurtmetraje. Programul SFM conține două proiecții pentru copii, două concerte jazz și vernisajul expoziției film/design/costume.

În acest an, trei filme maghiare au șanse la Oscar: filmul de animație de lungmetraj Ruben Brandt, colecționar, premiat și la Festivalul Internațional de Film Anim’Est din București, a obținut premii internaționale datorită cărora ajunge în mod automat pe masa juriului Academiei Americane de Film. La fel ca și scurtmetrajul intitulat Asediu regizat de Kovács István, film prezent în programul SFM din acest an. Va fi prezent cu un film nou, Cel mai bun joc de Deák Kristóf, cel care a câștigat anul trecut Oscarul în categoria Live Action Short Film cu filmul Sing. Ungaria prezintă la Oscar, în categoria filmelor străine, noua peliculă a lui Nemes Jeles László, Sunset, care este și filmul de deschidere a Săptămânii Filmului Maghiar la București.

Săptămâna Filmului Maghiar din acest an se încheie cu un film despre un fenomen la modă în zilele noastre: vom proiecta filmul Gastronomia unei iubiri, în regia lui Madarász Isti, o comedie gastronomică cu o atmosferă pozitivă.