O clădire cu cinci etaje din Tokyo a devenit, de la începutul lunii octombrie, noul spațiu expozițional pentru lucrări aparținând artistei japoneze Yayoi Kusama. Spațiul a fost organizat sub forma unui muzeu de artă contemporană și poartă numele artistei. A fost construit de fundația pe care ea a înființat-o la începutul anului și are ca scop promovarea lucr[rilor aparținând lui Yayoi Kusama.

Muzeul a fost deschis duminică, 1 octombrie, cu participarea artistei.

„Până acum eu eram cea care mergea peste mări și oceane. Acum, însă, am înțeles că sunt mai mulți oameni care vin în Japonia ca să îmi vadă arta. De aceea am hotărât să organizez un loc unde ei să îmi poată vedea munca”, a spus Yayoi Kusama la deschiderea muzeului, potrivit editorilor de la New York Times.

Muzeul Yayoi Kusama, Tokyo, pozat inainte de inaugurare. Sursa foto: hypebeast.com

Muzeul a fost deschis într-o clădire cu cinci etaje, proiectată de Kume Sekkei și finalizată în anul 2014. Toate cele 5 etaje ale clădirii sunt ocupate de picturi și instalații ale artistei Yayoi Kusama. Expozițiile se vor schimba o dată la șase luni, iar un etaj va găzdui „camerele” sale „infinite” și alte instalații. Ultimul etaj al clădirii adăpostește arhiva și o încăpere pentru citit, precum și un magazin de suveniruri și o terasă.

Clădirea este aproape de spitalul psihiatric în care trăiește artista și, de asemenea, de studioul în care aceasta lucrează.

Expoziția inaugurală se numește „Creation Is a Solitary Pursuit, Love Is What Brings You Closer to Art” și poate fi vizitată până în luna februarie a anului viitor. Cuprinde 45 de piese, 16 dintre ele parte a seriei „My Eternal Soul”, la care artista lucrează din anul 2009 și care au fost expuse la Centrul Național de Artă din Tokyo mai devreme, în acest an.

„Pentru toți cei care iubesc arta lui Yayoi Kusama, mult așteptatul Muzeul Yayoi Kusama și-a deschis oficial porțile. Muzeul este proiectul principal al Fundației Yayoi Kusama, înființată în luna ianuarie a acestui an. Muzeul conține opere de artă majore ale artistei, din tinerețe până în prezent. Lucrările artistei au fost expuse în multe muzee cunoscute din lume. Considerăm că un muzeu propriu este o oportunitate de înțelegere a evoluției artistei. De-a lungul anilor, artista a câștigat recunoaștere internațională, iar acum, când creează încontinuu, se poate spune că asistăm la o nouă perioadă de aur a artistei”, scrie directorul muzeului, Akira Tatehata, pe site-ul official al instituției.

Muzeul se dorește a fi un spațiu de promovare a artei lui Yayoi Kusama, de afișare a lucrărilor realizate de artistă și „o contribuție în procesul de dezoltare a artei ca întreg.”

„Sperăm să reușim să facem cât mai vizibil acest sentiment de pace și iubire pentru oameni pe care Kusama îl promovează, încercând, în același timp, să facem arta contemporană vizibilă pentru oameni cu un bagaj informațional diferit”, spun reprezentanții fundației pe site-ul oficial al muzeului.

***

Yayoi Kusama. Sursa foto: nytimes.com

Yayoi Kusama s-a născut în Matsumoto, Japonia, în anul 1929. Din timpul copilăriei, Kusama a suferit de halucinații puternice, iar familia ei a întâmpinat multe probleme. Aceasta a crescut alături de un tată care își înșela soția si o mamă abuzivă.

A experimentat suprarealismul și arta abstractului încă din timpul studenției, trecând peste obstacolele pe care le întâmpina ca femeie în domeniul artei.

În anul 1957, a plecat în Statele Unite ale Americii, stabilindu-se mai întâi în Seattle, pentru un an, iar mai apoi mutându-se definitiv în New York.

La începutul anilor ‘70, starea de sănătate a  artistei s-a înrăutățit. În 1973 s-a retras în Japonia, iar în 1977 s-a internat într-un spital psihiatric unde se află, încă, în mod voluntar.

Cu toate acestea, artista își continuă munca.