România, așa cum o știm azi frumos conturată pe hartă, a împlinit 100 de ani. Conturul hărții a suferit câteva modificări pentru că a fost un secol zbuciumat și pe fast forward, dar, în esență, am reușit să rămânem uniți și uite că sărbătorim un secol de unitate.

În  Piața Mare din Sibiu, timp de 4 zile (28-31 octombrie), au fost expuse 59 de fotografii de către Artografica, amplasate în forma României, proiectul dorind să facă o paralelă între România actuală și cea incipientă, de acum 100 de ani. În interiorul hotarelor expoziției au fost afișate imagini de arhivă din colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene Astra cu scene din viața obișnuită ce comportă identitatea unui popor din fiecare eveniment, din  cotidianul care se păstrează în fapte banale și reface legătura cu originile.

expozitie-artografica

“Selecția fotografiilor actuale a fost o misiune foarte dificilă, deoarece am primit sute de fotografii reprezentative pentru situația politică actuală, de la proteste – chiar și cele din 10 august, dar s-a decis să nu le publicăm, chiar dacă reflectă foarte clar situația țării la 100 de ani de la Marea Unire, pentru a nu diviza vizitatorii expoziției care au fost în număr impresionant, de toate vârstele.” (Laurentiu Toma, membru Artografica)

expo-artografica

Cadrele actuale, orientate către exterior, către Europa și restul lumii, la care au lucrat artiști fotografi din țară,  sunt cartea de vizită a României, în antiteză cu cele istorice. Peisajele, scenele urbane și de lifestyle sunt despre metamorfozarea României într-o țară care s-a adaptat schimbărilor acestui secol și care a muncit mult ca să depășească derapajele impuse de istorie.

expozitie-romania100

Expoziția este cofinanțată de Consiliul Judetean Sibiu prin Școala Populară de Arte și Meserii Ilie Mincu, iar momentan se află în Săliște, urmând să fie mutată în Miercurea Sibiului, Cisnădie și Mediaș. Organizatorii și-au propus să ducă expoziția  în mai multe orașe din țară și chiar peste hotare unde se găsesc comunități de români.

de Laura Bichler