Țara noastră se confruntă cu un deficit de 20.000 de specialiști  în IT, iar acest  număr va crește și  va încetini dezvoltarea informatică a administrației publice, este de părere academicianul Dan Ioan Tufiș. Prezent la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, în cadrul Școlii de vară Eurolan 2015 – LinguisticLinked Open Data, acesta susține că cel mai afectat sector este cel al administrației publice, care nu poate concura cu firmele de IT, din cauza salariilor mici.

Oracle are nevoie de 3.000 de IT-iști

„Este o mare criză de informaticieni în România. Mâine dacă ar veni 20.000 de informaticieni, ar cam acoperi necesitățile. Din ce în ce mai multe companii străine vin în România, pentru că nivelul de școlarizare de aici este competitiv. Studenții ies destul de bine pregătiți, mai ales pentru ce au nevoie companiile.  Acestea vin în  România pentru  că au  muncă bine calificată,  relativ  ieftină.  De pildă, Oracle va deschide un ansamblu de firme în Iași și a anunțat că are nevoie de 3.000 de IT-iști. Ei bine,toate școlile de IT din România, produc, împreună, 2.500, poate 3.000 de IT-iști. A venit SAP, poate cea mai importantă companie în domeniul gestiunii informațiilor publice și are nevoie de 1.000 de consultanți. La acest deficit adăugăm și migrația celor mai buni studenți, în străinătate“, a declarat Dan Ioan Tufiș.

Noi suntem abia la începutul informatizării la scară națională

dan tufis - sibiu 2015

Dan Tufiş

Acesta avertizează că România va avea o mare problemă în viitor, pe măsură ce administrația publică se va informatiza. „Pe măsura informatizării societății, necesarul de specialiști în IT va crește continuu. Sperăm să vedem toată administrația publică informatizată, dar pentru asta e nevoie de oameni care să opereze, să întrețină toate aceste servicii. La noi, dacă pică sistemul național de telecomunicații, nu e mare  dramă.  În  SUA,  de  pildă,  e  o  mare  nenorocire,  pentru  că de  la  furnizarea  energiei  până  la curățenia străzilor, totul este informatizat. În Statele Unite, în special, a fost influx de informaticieni din întreaga lume și tot au nevoie.  Noi suntem abia la începutul informatizării la scară națională”, este de părere Dan Ioan Tufiș.

Soluția: locuri mai multe în facultăți și salarii mai mari

Dan Ioan Tufiș spune că există două soluții pentru a rezolva această probelamă: o cifră de școlarizaremai mare și salarii mai atractive. În condițiileîn care, în domeniul public, un tânăr absolvent are 1.200 lei și orice companie de IT oferă cel puțin 4.000 lei, nu există nicio șansă ca acesta să fie păstrat în sistemul public.  Iar sistemul public are nevoiede informaticieni ca de aer, pentru că totul în administrația publică se informatizează. Și, cine o săstea? Se pare că s-au mai înțeles aceste lucruri și, în consecință, se mai umblă la nivelul de salarizare,iar de la 1 ianuarie, orice tânăr absolvent de studii superioare va porni de la 2400 de lei, nu de la 1200lei. Încă e puțin, dar e un pas”, crede acad. Tufiș.

Partea bună, oportunități pentru tineri

Singura parte  bună a  acestei  probleme o constituie,  în opinia academicianului,  faptul că tinerii  au opțiunea de a se orienta spre o meserie în care, la terminarea facultății, au un loc de muncă asigurat. „ Situația generală este îngrijorătoare dar, pe de altă parte, este o veste foarte bună pentru tinerii care nu știu ce meserie să își aleagă. Nu este o meserie ușoară, e multă muncă, dar eu cred că majoritatea tinerilor români pot face față programelor analitice. Sigur, unii vor performa mai mult, alții mai puțin, fiecare la nivelul la care este capabil. Dar nici nu este nevoie doar informaticieni super-pregătiți, ci există loc pentru fiecare, la nivelul la care este“.

sursă foto cover: www.oneneck.com