Trei rochii de epocă, confecționate din mătase, reprezentând produse ale unor renumite case de modă pariziene de la sfârșitul secolului al XIX-lea, au fost donate Muzeului Național Brukenthal din Sibiu de doi colecționați privați din Germania.

Rochiile vor fi expuse în cadrul unei expoziții permanente, dar după ce vor fi restaurate. Donația a fost făcută de colecționarii Raimar Kremer și Bernd Link (Bad Vilbel, Germania).

„Suntem colecționari din Germania și avem peste 100 de rochii din această perioadă, la noi acasă. Am zis că Muzeul Brukenthal nu are rochii din această perioadă și am donat trei”, a explicat Dr. Raimar Kremer.

Cea mai valoroasă rochie vine de la o casă pariziană de modă care a făcut rochii și pentru împărăteasa Sissi din Viena și pentru împărăteasa Eugénie a Franței. O altă rochie a fost expusă o perioadă și la un muzeu din New York, de unde a fost cumpărată de colecționari. Este mai specială pentru că este confecționată de o doamnă, și nu de un domn, așa cum era obiceiul pe vremea aceea.  Cealaltă rochie donată nu are eticheta casei de modă care a confecționat-o dar, spune Dr. Raimar Kremer „este foarte sofisticat cusută, cu foarte multe detalii. Este, credem noi, confenționată de cineva renumit, dar nu are etichetă și nu știm de cine anume.”

Valoarea uneia dintre rochiile donate ajunge până la 3500 de euro.

Raimar Kremer și Bernd Link colecționează de ani buni textile antice și rochii. Cele mai vechi pe care le dețin sunt din secolul XVIII, iar cele mai noi, din secolul XX. Pe lângă rochii, colecția privată conține și accesoriile necesare unei ieșiri la un bal sau la teatru. Colecția cuprinde rochii, pălării, genți, pantofi sau evantaie.

 „Celelalte nu sunt expuse. Un colecționar nu-și expune colecția, de obicei. Noi am hotărât să donăm aceste rochii pentru ca ele să aibă o nouă casă, un nou domiciliu”, a explicat Kremer.

Colecția poate fi văzută online pe www.antique-gown.com.

Dr. Raimar Kremer a declarat că a ales să doneze rochiile Muzeului Brukenthal din Sibiu pentru că are o legătură sufletească cu Sibiul.

„Eu m-am născut la Sibiu. De origine sunt avrigean, am crescut la Avrig. Am urmat cursurile Liceului Brukenthal și am studiat Teologia la Sibiu. Am o legătură sufletească cu sibiul. Cunoaștem muzeul acesta și de aceea am donat la acest muzeu”, a explicat Kremer.