Cea de-a VII-a ediție a Maratonului “25 de ore de teatru non-stop”, organizat de Asociația Culturală BIS, a ținut Sibiul treaz în weekendul care tocmai a trecut. Sibienii și turiștii veniți special pentru eveniment au umplut până la refuz cele 12 spații de joc, au aplaudat, au râs și s-au emoționat alaturi de personajele interpretate pe scenă.
Spectacolul din deschiderea oficială, MaRó, în regia lui Andi Gherghe, ce prezintă în cheie comico-ironică tensiunile româno-maghiare, a fost aplaudat minute în șir. În ciuda orei înaintate la care a fost programat (23:30), Sunt eu, Annabel a umplut hala UNIMAT de oameni curioși să afle povestea unei fetițe pentru care evenimentele din viața ei sunt doar punctul de pornire într-o călătorie imaginară plină de sensibilitate și candoare. Sala CAVAS din cadrul Universității „Lucian Blaga“ s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de spectatori care și-au dorit să vadă Open, Opiniile unui clovn, Doar sunt sau Lumea dinăuntru. Evenimentele găzduite de Atrium Classic Cafe întreaga noapte dinspre 9 spre 10 septembrie au ținut treji sibienii și turiștii iubitori de teatru, prezenți la show-urile Nimeni nu știe ce e în inima mea, Din înțelepciunea lui Dorel, 7 piese de teatru cântate și repovestite de Alex Ștefănescu. Premiera oficială a spectacolului Trenul cu 2 locomotive, o producție Bis Teatru, prezentată de două ori în aceeași noapte la Imperium Pub, a fost un real succes. Biserica Ursuline a răsunat de muzica plină de rafinament a lui Francesco Agnello, interpretată la un instrument nou și încă foarte puțin cunoscut: hangul. Grădina BIS Teatru a fost mereu arhiplină, fie că spectatorii erau copii (Povestea unui pătrat) sau adulți (Monoloagele vaginului, Pam-Pam, Mens Sana In Corporatist Sano).
Maratonul artiștilor plastici
Chiar dacă maratonul teatral de anul acesta a luat sfârșit, în prelungirea lui se desfășoară un maraton al artiștilor plastici, ce a început duminică, 10 septembrie la ora 16:00, în Piața Mare și s-a încheiat, luni, 11 septembrie, la ora 17:00. În acest interval, patru artiști plastici locali (Isabela Voicu, Claudiu Peța, Iulian Ghera) și invitata lor (Roxana Cernea, din Târgoviște), împreună cu elevi ai Liceului de Artă din Sibiu, au creat de la zero lucrări de mari dimensiuni, publicul având posibilitatea să urmărească îndeaproape procesul.
Maratonul continuă
O altă noutate pe care o aduce ediția cu numărul VII a Festivalului “25 de ore de teatru non-stop” constă în continuarea maratonului din 9-10 septembrie cu încă cinci zile „de recuperare“ (11-15 septembrie), ce vor oferi câte un spectacol de teatru în fiecare seară. Primul din serie este Născut în ’90, care se va juca pe data de 11 septembrie, de la ora 19:00 la studioul CAVAS din cadrul ULBS. Spectacolul vorbește cu nostalgie și umor despre atmosfera primului deceniu postrevoluționar, aducând laolaltă monologuri confesive, momente muzicale și imagini de arhivă. Reprezentația va fi precedată de lansarea cărții Huooo!, scrisă de Ovidiu Mihaiță, cuprinzând trei texte dramatice ale spectacolelor care s-au jucat în decursul mai multor ediții ale Festivalului “25 de ore de teatru non-stop”: Casa din copac, Huoo! și Mens sana in corporatist sano.
Întâlnire importantă
În strânsă legătură cu maratonul teatral al Asociației Culturale BIS se află un eveniment important pentru teatrul românesc, și anume organizarea pe 11 septembrie de la ora 13:00, în Grădina BiS Teatru a primei întâlniri a Asociației Teatrelor Independente din România, un ONG proaspăt înființat, care își propune să reprezinte acest sector artistic, sprijinindu-l în dialogul cu autoritățile publice.
Foto: Cristian Bîscă