Cartografierea detaliată în variantă 3D a unora dintre cele mai faimoase monumente ale Siriei oferă speranță pentru conservarea acestora, scriu editorii DW, în contextul în care sute de situri de patrimoniu au fost distruse sau deteriorate în timpul conflictului sirian.

O echipă de francezi specializați în tehnologia digitală a colaborat cu arheologi din Departamentul Sirian pentru Antichități și Muzee pentru cartografierea în detaliu a monumentelor culturale afectate de conflictul care are loc în Siria. Echipa numită Iconem a pus la punct o tehnologie care poate să conserve o imagine exactă a clădirii.

”Soluția oferă siturilor arheologice o speranță la renaștere și face posibilă păstrarea unor imagini ale acestora, indiferent ce s-ar întâmpla cu ele în realitate”, a declarat directorul Departamentul Sirian pentru Antichități și Muzee, Maamoun Abdulkarim, potrivit sursei citate mai sus.

Baza de date a monumentelor istorice siriene este cunoscută ca fiind cea mai mare înregistrare 3D a monumentelor țării, potrivit agenției de știri AFP.

3 situri sunt disponibile online, până acum, inclusiv moscheea Umayyad din capitala Damasc, apreciată de unii musulmani ca fiind al patrulea cel mai sfânt loc în Islam. Alte versiuni 3D noi ale situtilor vor fi făcute publice în perioada următoare, a explicat Eric Thibaut, din partea echipei Iconem.

krak-des-chevaliers

Krak des Chevaliers

Un alt sit faimos, reconstituit în variantă 3D, este Krak des Chevaliers (foto sus), castelul cavalerilor templieri de lângă orașul Homs. Deși castelul are câteva urme ale războiului, daunele provocate de luptele grele din regiune nu sunt mari, din fericire. Castelul rămâne unul dintre cele șase situri siriene incluse pe lista UNESCO a monumentelor de patrimoniu aflate în pericol.

”În prezent, cartografierea se concentrează în special pe monumentele care sunt încă în picioare, ca o măsură preventivă”, mai spune Thibaut. Spre deosebire de moscheea din Damasc, moscheea ”soră” Umayyad din Aleppa a fost distrusă în anul 2013, în urma unui război civil.

Prin alte inițiative asemănătoare, conduse de reprezentanții Institutului de Arheologie Digitală, au fost achiziționate 5000 de camere 3D pentru muncitori și arheologi, ce vor fi folosite la strângerea unui număr cât mai mare de imagini cu siturile amenințate de distrugere din zonele de conflict.

arcul de triumf din palmyra

Arcul de triumf din Palmira

Baza de date cu multitudinea de imagini urmează să fie publicată la sfârșitul anului. Scopul final este folosirea celei mai mari imprimante 3D pentru a crea o reproducere în mărimi naturale a arcului de triumf distrus din Palmira, care să fie expus apoi în Piața Times Square din New York și Piața Trafalgar din Londra.

Jihadiștii militanți ”Stat Islamic” au revoltat întreaga lume aruncând în aer templele Bel și Baalshamin din orașul vechi Palmyra, în luna august, anul trecut, distrugând ”unele dintre cele mai importante centre culturale ale lumii antice”, potrivit UNESCO.

Sursă foto principală: www.icomen.com

de Adela Cândea