După 24 de ani, amploarea Festivalului Internațional de Teatru nu mai e un fenomen pentru Sibiu, ci o normalitate.

E previzibil și numărul mare de evenimente, și numărul artiștilor sau invitaților speciali care ajung de ordinul miilor, dar și al turiștilor. Dincolo de cifre, oameni celebri și recunoaștere internatională, a devenit interesant de urmărit felul în care FITS s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Cum i-a dat orașului o identitate culturală și, mai ales, care a fost rolul oamenilor în toată această mișcare culturală? Ei au devenit liantul între oraș și festival,  cum îmi place mie să-i numesc: oamenii festivalului. De la regizori, actori, critici de teatru, dramaturgi, până la organizatori, voluntari, turiști, și, mai ales, spectatori; vin din toate colțurile orașelor, vin din alte țări, special pentru câteva spectacole de teatru. Alții vin chiar și pentru o singură reprezentație, sau pentru atmosfera orașului din acele 10 zile când poți nimeri vecin de masă la vreo terasă din Piața Mică cu Mihail Baryshnikov, Robert Wilson sau Ohad Naharin. Când prinzi discuții aprinse între criticii de teatru în plină stradă sau când vezi Piața Mare plină ochi în așteptarea spectacolelor în aer liber.

Cu fiecare ediție, festivalul își depășește parcă granițele și gășește noi spații de joc. La început acaparează centrul: Piața Mare, Piața Mică și Bulevardul Bălcescu. Apoi sălile de spectacol, sălile de sport, halele din zonele mai îndepărtate. După care urmează parcările, cafenelele, străzile și împrejurimile orașului. Anul acesta, concertele FITS se vor extinde și în lăcașurile de cult din Sibiu, Mărginimea Sibiului și pe traseul bisericilor fortificate transilvănene, în total 71 de spații.

Ce simte fiecare dintre noi față de această „acaparare culturală”? Cu siguranță percepția e diferită, iar experiențele și răspunsurile pe care le vom găsi la FITS nu vor semăna între ele. Tocmai acest cumul de trăiri și experiențe ale oamenilor dau viață festivalului. În mintea mea, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu ilustrează o imagine cu cercuri concentrice și trei cuvinte: oraș, oameni, festival.

*articol apărut în ediția tipărită Capital Cultural nr.7-ediție specială FITS 2017.