Ramona Păun, prezentatoarea știrilor PRO TV, consideră că facultatea de Jurnalism poate să îți servească drept bază pentru a putea profesa în acest domeniu. În cazul ei, baza o constituie Facultatea de Jurnalism din Sibiu. Ulterior, se adaugă multe alte caracteristici: muncă susținută, determinare, informare continuă. Cât despre ochii care o privesc, Ramona spune că nu o urcă pe piedestalul notorietății, ci o responsabilizează.

Începem cu un exercițiu de imaginație. Sunt Andreea Esca (super rol!) și îți dau legătura să prezinți, pe scurt, principalele știri legate de așteptări și realități pe care le-ai avut/le-ai întâmpinat în meseria ta.

Ramona Păun: Din fericire, realitatea a fost mai generoasă cu mine în această profesie decât așteptările pe care mi le-am proiectat atunci când am ales să fac Facultatea de Jurnalism. N-aș fi îndrăznit să visez că voi intra în familia PRO TV încă din anul doi de facultate, ca reporter și corespondent al stației locale din Sibiu, unde eram studentă. Cred că, de multe ori în viață, suntem ghidați de o forță superioară care ne pune în contextul favorabil și, dacă știm să-l exploatăm la maximum, avem reușite neașteptate. La fel de surprinsă am fost și de propunerea de transfer la PRO TV București, la finalul facultății. Am avut mari emoții, urma să lucrez într-o redactie de sport, unde trebuia să acumulez într-un timp foarte scurt informații despre un domeniu pe care nu-l stăpâneam. Sport.ro, cum se numea pe atunci Pro X, a fost o provocare pe care am gestionat-o cu multă implicare și lucrurile au evoluat frumos, până în punctul în care sunt astăzi, de prezentator al Știrilor ProTv din Sport.

Sunt extraordinar de multe prejudecăți, din fața televizorului meseria asta pare o joacă. Pare că și tu ai putea face asta, dacă ai avea un pupitru sau un decor adecvat. Cu siguranță există și o latură ludică, dar există multă muncă și e nevoie de multă pricepere. Cât ai muncit? Cât ai furat meserie și cât din felul tău de a fi te-a recomandat pentru această meserie?

Ramona Păun: Parcursul meu în această profesie este un amestec din tot ce ai precizat mai sus. Am muncit cu dedicare, am fost în permanență ghidată de dorința de a fi tot mai stăpână pe profesia pe care o fac, am fost atentă la cum își făceau treaba colegii din jurul meu pe care îi admiram. Și, peste toate astea, au venit personalitatea și stilul meu de prezentare, care s-au pliat pe ceea ce trebuie să transmit ca prezentator PRO TV. Sigur că jobul meu nu presupune doar prezența la știri, ci este și dincolo de ecran, în redacție, unde trebuie să scriu, să montez, să fiu parte din procesul final care apare pe post.

Te vezi făcând altceva? Ai aptitudini care ți-ar putea aduce aceeași notorietate într-un alt domeniu?

Ramona Păun: Totul e atat de flexibil în zilele noastre, oamenii se reprofilează frecvent, încât nu exclud varianta ca, la un moment dat, să fac altceva. Deocamdată, nu mă gândesc la asta, pentru că fac cu drag această profesie, într-un loc în care mă simt foarte bine.
Dacă ar fi să vorbim despre aptitudini, pe unele le am de ceva vreme, pe altele am început să mi le dezvolt prin cursuri de profil. Spre exemplu, sunt dintotdeauna pasionată de gătit, iar de aproape doi ani încerc să mă dezvolt pe un alt domeniu, cel vestimentar. Am făcut cursuri de croitorie și proiectare vestimentară, urmează în curând să fac și stilism și design. E un domeniu complex, pe care vreau să ajung să-l stăpânesc și abia apoi să mă gândesc la un business. Notorietatea nu cred că poate fi anticipată, depinde de mulți factori în procesul de a-ți construi un nume într-un anumit domeniu. Indiferent ce alegi să faci, cu siguranță te poți remarca doar dacă tratezi totul extrem de serios, nu pretinzi că le știi pe toate și ești în permanență mânat de dorința de perfecționare.

Sunt mulți cei care susțin că facultatea de jurnalistică nu constituie neapărat o bază, iar diploma aferentă absolvirii nu reprezintă un atu. Ai simțit aceste lucruri pe pielea ta?

Ramona Păun: Cred că e fals să ne gândim că o facultate într-un anumit domeniu nu reprezintă un atu. Cu siguranță, un absolvent de jurnalism știe mai multe lucruri despre acest domeniu decât o persoană care hotăraște de mâine să lucreze în presă. Evident, experiența acumulată într-o redacție e cea mai importantă, acolo te finisezi ca jurnalist, acolo înveți din greșeli și evoluezi. E imposibil să înveți toate tainele acestei profesii în facultate, dar cu siguranță va fi o bază care îți va fi de folos.

În spatele unui prezentator este o echipă întreagă, iar meritul audiențelor, al succesului este unul global. Dar nu există ispita celebrității? Nu ai căzut pradă acesteia? Nu ai fost tentată să iei întreg meritul asupra ta? Ce efect a avut celebritatea asupra ta?

Ramona Păun: Nu mi-am asumat niciodată meritele unui jurnal reușit, ar fi ridicol să fac asta. Particip alături de colegii mei la tot acest proces prin care trece un jurnal, știu cât de mult efort depune fiecare, iar dacă n-am face o echipă, n-aș avea ce să prezint la știri. N-aș numi celebritate ce mi se întâmplă în acest moment, există în România alți jurnaliști excepționali cu adevărat celebri. E o expunere publică în fața a milioane de telespectatori, care mă urmăresc cu apreciere sau critică, iar asta mă responsabilizează.

Despre jurnaliști și trusturile media se spune că sunt aservite politic, că nu mai există măsură, echilibru. Poți să îmi dai două exemple de oameni din mass media care simți că duc jurnalismul pe culmile profesionismului?

Ramona Păun: Sunt mulți oameni admirabili în jurnalism, iar colegii mei de la România, te iubesc! sunt un astfel de exemplu. Prezintă o realitate nedeformată, necosmetizată, pe care o trăim în România. Sunt acei jurnaliști care luptă acerb să schimbe disfuncționalitățile din această țară. Ce poate fi mai nobil de atât în această profesie?!

Ce reguli deontologice nu ai putea încălca niciodată?

Ramona Păun: N-aș putea accepta să public voit o știre falsă doar de dragul rating-ului sau al altor beneficii. Sau să deformez în mod conștient adevărul, să încerc să manipulez oamenii să facă alegeri care n-ar fi în favoarea lor, ci a altor persoane influente.

Cum crezi că va arăta jurnalul de știri sportive al PRO TV-ului peste 15 ani?

Ramona Păun: Probabil va fi într-un studio virtual SF. Prezentatorul va părea că se teleportează pe un stadion de fotbal, un teren de tenis sau de hochei la fiecare știre pe care o prezintă. La cât de mult a evoluat tehnologia în ultimii ani, cred că dezvoltarea ei pe viitor îmi depășește imaginația, vor fi lucruri cu adevărat revoluționare și în televiziune.

În zilele noastre, notorietatea pe care o câștigi apărând la TV este întreținută sau suplimentată de notorietatea pe care ți-o costruiești cu propriile arme în mediul online. Rețelele sociale au devenit tool-uri prin care îți construiești o comunitate. Devine contul din mediul on-line un job în sine? Un task al job-ului principal?

Ramona Păun: Importanța social-media a avut o ascensiune fulminantă în ultimii ani, iar întreținerea unui content de calitate pe Facebook sau Instagram a devenit un job în sine, unul extrem de bine plătit. Când lucrezi în mass-media, e important să fii prezent și în social-media. De multe ori, am avut postări care au fost strâns legate de domeniul în care lucrez, am promovat competiții care au fost transmise de PRO TV. Însă am și multe postări în care oamenii m-au putut descoperi și cum sunt dincolo de știri. Prin social media, se creează o legătură cu oamenii care te urmăresc la TV, poți comunica direct cu ei, iar asta se reflectă și în percepția lor despre tine atunci când te urmăresc la jurnal.

La final, te rog să îmi spui ce te-a învățat meseria, cât de pregătită erai să o practici și dacă viața personală ajunge să fie pe plan secund.

Ramona Păun: În anul doi de facultate, nu mă simțeam neapărat pregătită să lucrez în ProTV, dar entuziasmul și curajul vârstei m-au ajutat să gestionez senti­men­­tul copleșitor de a fi colegă cu jurnaliști excepționali.
Nu e loc de plafonare în această profesie, altfel oamenii care te urmăresc vor simți asta din fața televizorului și te vor taxa. În PRO TV am înțeles că libertatea de gândire e cheia progresului, așa apar ideile creative. Și mă bucur că aici nu am aflat ce înseamnă să îți fie îngrădită libertatea de exprimare, am colegi care mă inspiră, profesional și uman. Toată dezvoltarea mea ca adult a coincis cu job-ul în PRO TV și sunt mulțumită de omul care sunt azi.
Sunt momente în care ești nevoit să pui viața per­sonală pe plan secund, cred că asta se întâmplă în orice profesie pe care o faci cu implicare totală, dar, atâta timp cât nu e o regulă, lucrurile se echi­librează și n-ajungi să acumulezi frustrări.

de Matei