O idee inedită prin care anul 2015 ar trebui transformat într-un ,,an internaţional al luminii” a apărut în urmă cu trei ani, la congresul U.N.E.S.C.O. cu numărul 190, organizat la Paris. În spatele ei, stau importanţi oameni de cultură din ţările membre U.N.E.S.C.O.. Un an mai târziu, pe 20 decembrie 2013, ideea a devenit deja un fapt demn de a fi pus în practică şi asta după ce organizaţia internaţională a aprobat-o.
Aşa se face că anul în care ne aflăm este acum oficial ,,Anul Internaţional al Luminii”. ,,În 2015, Muzeul ASTRA s-a aliniat iniţiativei U.N.E.S.C.O. şi a pregătit deja o agendă specială de evenimente. În acest an ,,Internaţional al Luminii”, C.N.M. ASTRA va organiza peste 40 de expoziţii conferinţe, simpozioane, sesiuni interactive de comunicare, programe şi workshopuri culturale. Deasemenea, vizitatorii muzeului vor avea parte şi de o serie de surprize, însă ce este important de ştiut este că toate evenimentele vor fi puse în scenă întocmai după coordonatele emise şi transmise de U.N.E.S.C.O. .”, a declarat Ciprian Ştefan, managerul C.N.M. ASTRA.
Lumina în alb şi negru
Anul luminii începe la Muzeul ASTRA cu o expoziţie de fotografii. Lumina în alb şi negru, transpusă în artă de fotograful sibian Fred Nuss, cel care a fost alături de Muzeul ASTRA în ultimii 50 de ani. Incursiunea în ,,lumină” şi în fotografie continuă cu expoziţia ,,Tradiţii populare din Okinawa”, unde vor fi expuse publicului vizitator peste 100 de ilustrate făcute în perimetrul cultural-tradiţional al arhipeleagului japonez.
Deşi este un eveniment organizat după lăsarea întunericului, ,,Noaptea Muzeelor” va intra la rândul ei în ,,Anul Internaţional al Luminii”. Cei interesaţi vor putea vizita toate expoziţiile permanente şi temporare ale Muzeului ASTRA până la cele mai târzii ore ale nopţii, iar în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor fi organizate o serie de concerte pe scena de pe lac. Tot aici, vizitatorii vor avea parte de un spectacol de lumini organizat în premieră într-un muzeu tradiţional.
Vechi tradiţii, la lumină
Din aprilie până în octombrie, week-end de week-end în Târgul de ţară din Muzeul în aer liber, va avea loc evenimentul interactiv ,,Grădină şi peisaj în satul tradiţional”. Practic, în acest loc vor fi scoase la ,,lumină” vechiile tradiţii din ograda bunicilor. Între timp, odată cu sosirea toamnei, în luna septembrie, Muzeul ASTRA va organiza o expoziţie dedicată special ,,Anului Internaţional al Luminii”. Cum era şi firesc, aceasta se numeşte sugestiv ,,Lumina”.
Desemenea, în 2015 C.N.M. ASTRA împreună cu Consiliul Judeţean Sibiu va continua să readucă lumii întregi o serie de evenimente cunoscute şi îndrăgite, cum ar fi: Târgul Naţional de Jucării, Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare, Târgul Creatorilor Populari din România, Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri ,,Datini şi obiceiuri de iarnă”, Olimpiada ”Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, Târgul internaţional Frumos. Ceramic. Folositor, ASTRA Film Festival s.a. .
În concluzie, ,,Anul Internaţional al Luminii” este unul plin cu evenimente organizate de C.N.M. ASTRA cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu. Peste 150 de profesionişti, angajaţi ai Muzeului ASTRA 2014, lucrează îndeaproape ca să ducă la bun sfârşit toate aceste proiecte în care rolul principal va fi jucat de originalitate, linişte, frumos, valori, tradiţii şi istorie. Muzeul ASTRA va rămâne astfel un loc ideal, unde cultura va sta mereu la loc de cinste!
,,Anul Internaţional al Luminii” este o iniţiativă globală care îşi propune să atragă atenţia lumii întregi în legătură cu importanţa luminii şi a tehnologiei optice pentru stilul lor de viaţă, pentru viitor şi pentru dezvoltarea unei societăţi sustenabile. Proiectul reuneşte peste 100 de instituţii partenere (muzee, centre de cercetare, O.N.G.uri etc.) din aproape 90 de ţări ale lumii.
featured image: Silviu Popa
Complexul Național Muzeal Astra