Organizarea FITSonline a fost o decizie curajoasă de care aveam cu toții nevoie, îmi spune Corina Vasile, director de Comu­nicare și Relații Publice al Raiffeisen Bank.

În astfel de momente importante pentru comunitate, oamenii se adună la un loc și ajută. Se creează legături între comu­nități, iau naștere alte proiecte și se consolidează cele de calitate. Parte­ne­riatul Raiffeisen Bank & FITS este unul de tradiție, așa că am stat de vorbă cu Corina Vasile despre proiectele noi pe care le-au inițiat tocmai pentru a susține artiștii, dar și despre cum s-au adaptat la schimbările ce au venit o dată cu pandemia.

Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală este un proiect foarte important pe care l-ați lansat de curând și care vine să sprijine artiștii. Cum se va dezvolta acest proiect în viitor?

Corina Vasile:„Stagiune Virtuală” este o extensie de con­text a programului nostru cultural, Raiffeisen Art Proiect, care anul acesta a ajuns la majorat. Am simțit acut nevoia oamenilor de a rămâne în contact cu arta, dar și a artiștilor de a rămâne în con­tact cu publicul, în condițiile în ca­re pandemia a închis tea­trele și sălile de spectacol și o bună perioadă a în­chis și oamenii în casă. Știți că avem par­teneriate pe termen lung cu actori culturali importanți – inclusiv FITS – și împreună cu acești parteneri am zis hai să punem resursele pe care le avem deja la un loc pe o platformă care să asi­gure această punte. Mai ales că de la început misiunea Raiffeisen Art Proiect a fost să faciliteze accesul cât mai multor oameni la proiecte culturale de calitate, într-o varietate de forme de expresie artistică. De aceea am început cu ceea ce noi și partenerii aveam deja într-un format video din proiectele offline din anii trecuți. De la lansarea plat­for­mei, la început de iunie, avem un feedback excelent de la public. Între timp, proiectele noi, care erau în lucru la declan­șarea pandemiei, au căpătat și com­ponente noi online; am descoperit astfel împreună cu partenerii o fațetă nouă a acestei crize, de stimul pentru creati­vi­tate. Așa că acum deja vedem platforma online ca un nou canal permanent pentru proiectele noastre culturale, care vine să îmbogățească oferta pe care o punem la dispoziția publicului larg. Sunt convinsă că pe parcurs vom descoperi noi direcții de dezvoltare.

Suntem într-o perioadă cu multe transformări și schimbări în toate domeniile, iar solidaritatea este cuvântul cheie. Știu că ați luat măsuri în contextul pandemiei COVID-19 astfel încât să sprijiniți clienții, furnizorii și angajații. Care e feedbackul pe care l-ați primit de la oameni?

Prima noastră grijă a fost ca oamenii, angajați și clienți, să fie în siguranță și protejați în toate spațiile noastre și în orice interacțiune cu banca. Ceea ce a însemnat în primul rând achi­ziții mari de echi­pamente și materiale de protecție, de echipamente IT pentru lucrul la distanță, modificări rapide de fluxuri de lucru și produse, în sfârșit, mulți bani și multă muncă. În al doilea rând, așa cum am făcut și apel public, ne-am gândit că responsabilitatea tuturor companiilor care pot să plă­tească toate facturile către furnizori, toate impozitele către stat – ceea ce am și făcut, chiar în avans unde s-a putut. Până la urmă, asta înseamnă să nu blocăm economia, să păstrăm cât mai multe locuri de muncă. Sigur că am găsit soluții și pentru clienții aflați în dificultate din cauza pandemiei, de la amânări de rate la credite până la soluții de banking la distanță. În al treilea rând, am văzut câtă nevoie este să sprijinim medicii și personalul sani­tar și am alocat sume importante către spitale pentru materiale de protecție mai ales sau aparatură de primă necesitate pentru pacienții cu coronavirus. În sfârșit, am încer­cat să menținem toate programele și parteneriatele pe care le avem în comunitățile unde suntem activi și am încurajat parte­nerii să găsim soluții să ne adaptăm cât se poate de bine la context. Oamenii au răspuns bine la toate aceste inițiative, fără excepție.

Raiffeisen Bank este un partener de tradție al FITS, ceea ce înseamnă dedicare și încredere de ambele părți. Legându-ne de tema din acest an, „puterea de a crede”, ce simțiți că a adus în plus ediția specială FITSonline? Atât pentru parteneriatul pe care l-ați construit împreună cât și pentru dvs ca spectator?

Corina Vasile: Tema de anul acesta a fost una foarte potrivită pentru situația fără precedent prin care trecem și, ca de obicei, FITS e sursa de inspirație pentru toată lumea. Mi s-a părut că a fost foarte bună și curajoasă decizia de a ține o ediție online, chiar dacă mulți au spus: „nu e același lucru”. Sigur că nu e același lucru, teatrul are nevoie de vibrația din sală, Sibiul în timpul festivalului are o atmosferă specială. Dar, dacă FITS ar fi rămas tăcut doar pentru că „nu e același lucru”, unde ar mai fi credința și speranța? De altfel, pentru cei neîncrezători, cifrele de audiențe cred ca au arătat că publicul avea nevoie de ediția online. Mereu avem nevoie de exemple de curaj, de perseverență, altfel ne-am opri din ce facem la orice piedică.

În această perioadă de criză în care asistăm la o reeducare a societății, ce ați face diferit? Ce ați schimba sau ce ați inova?

Corina Vasile: Aș păstra solidaritatea, aș menține flexibilitatea și dorința de a în­cer­ca ceva nou, acțiunea, aș reduce zgomotul și aș aduce în prim-plan oamenii care se pricep cu adevărat la lucrurile despre care vorbesc.

*articol publicat în Capital Cultural nr. 22, ediție specială FITSonline2020

cover foto: spectacolul Mos Nichifor , Teatrul Act