Prima expoziție de anvergură din Anglia, dedicată artistului stradal american Jean-Michel Basquiat, a fost deschisă azi, la Centrul de Artă Barbican din Londra. Până în luna ianuarie a anului viitor vor fi expuse peste 100 de opere ale artistului din muzee internaționale și colecții private.

„Basquiat: Boom for Real” include lucrări de la începutul activității lui Basquiat ca artist stradal, alături de lucrări care „l-au transformat în unul dintre cei mai faimoși artiști americani de gen ai generației sale”, scriu editorii de la CNN. Expoziția arată „trecerea ușoară de la artă stradală la artă fină, de la anonimitate la cunoaștere”, potrivit aceleiași surse.

Curatorii expoziției sunt Dieter Buchhart și Eleanor Nairne.

„Întreaga expoziție face parte dintr-un proiect mai mare de cercetare a operei sale”, a spus Eleanor Nairne pentru CNN, completând că lucrările artistului „au o compoziție bogată, cu multiple referințe.”

Pe site-ul Centrului Barbican din Londra, care găzduiește expoziția, evenimentul este prezentat ca unul care surprinde „spiritul autodidact al lui Basquiat, ca artist, poet, DJ și muzician, cu o influență enormă după moartea sa, în anul 1988.”

1986, New York, USA — Jean-Michel Basquiat — Imagin de © William Coupon/CORBIS

În luna mai a acestui an, una dintre lucrările lui Basquiat s-a vândut cu 110.5 milioane de dolari, depășind recordul deținut anterior de artistul Andy Warhol pentru cea mai scumpă lucrare aparținând unui artist americam, potrivit CNN.

„Basquiat: Boom for Real” va fi deschisă la galleria de artă a Centrului Barbican din Londra din 21 septembrie 2017 până în 28 ianuarie 2018.

Jean-Michel Basquiat a fost un artist stradal american care a devenit cunoscut ca parte a unui duo de artiști stradali numit SAMO, la sfârșitul anilor `70. Ascensiunea lui în domeniul artei stradale a fost rapidă, iar în anii `80 lucrările lui au fost expuse în muzee și galerii internaționale. Whitney Museum of American Art a organizat o retrospectivă a operei sale, în anul 1992.

Lucrările sale se bazează dihotomii sugestive, cum ar fi bogăție și sărăcie, integrare și segregare. Nu a fost străin poeziei, combinând textul cu imaginea.

A murit în urma unei supradoze, la vârsta de 27 de ani. S-a născut în 22 decembrie 1960 și a murit în 12 august 1988.

Sursă foto reprezentativă: FAD Magazine