Din satul Solovăstru (jud. Mureș) a ajuns să cucerească marile scene ale artei lirice prin dinamism teatral, vitalitate și sensibilitate. Cânta cu o impecabilă frazare, cu intensitate și convingere dramatică. Deși a plecat din România la 21 de ani, peste tot se prezenta Virginia Zeani, originară din România.  Locuiește în Florida, la West Palm Beach, unde, la 90 de ani, nu se hrănește din gloria anilor de pe scenă, ci continuă să le împărtășească tinerilor din experiența ei. Virginia Zeani va fi omagiată astăzi, la Sibiu, printr-o gala de operă, concert care va încheia ediția din acest an a proiectului „Zilele Româno-Americane”, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu.

„Am învăţat enorm de la tine”, îi scria Luciano Pavarotti, în 1996, Virginiei Zeani, după ce îi dedicase, într-un concert la Indianapolis, aria „Aşa femeie n-am mai văzut nicicând”, din opera Manon Lescaut de Puccini. A fost numită „Sarah Bernhardt a teatrului de operă” sau “L ‘Assoluta”. A interpretat roluri alături de parteneri celebri precum: Beniamino Gigli, Franco Corelli, Giuseppe Di Stefano, Mario del Monaco, Placido Domingo sau Luciano Pavarotti și a colaborat cu mari dirijori ai lumii: Tullio Serafin, Herbert von Karajan, Zubin Mehta sau Carlo Maria Giulini. Astăzi, în Piața Mare a Sibiului, dirijorul Tiberiu Soare va conduce concertul organizat în cinstea ei: „ Virginia Zeani are o voce superbă și care n-ar putea fi egalată decât de prezența dânsei atât pe scenă cât și în afara scenei. Eu n-am avut privilegiul de a o asculta direct pe scenă dar, prin intermediul înregistrărilor, am putut să imi dau seama de forța magnetică pe care o emana. A fost una din cele mai mari Violetta Valéry din „Traviata”care a existat. Mă bucur foarte mult pentru că putem arăta, cu știința noastră, cu muzica noastră, la scenă deschisă, faptul că în România există o tradiție foarte bună a muzicii de calitate, a culturii de înaltă clasă și putem spune că repertoriul de mare operă  deși se cântă, este adevărat, în italiană, franceză, germană sau engleză, există un suflet românesc care răzbate întotdeauna când vine vorba de marea operă. Virginia Zeani este una dintre marile nume care au reușit să dea viață unor roluri, ce ne fac să sperăm că opera este un fenomen viu, un proces viu, care are o istorie proprie și care va fi dusă mai departe ”, a spus dirijorul Tiberiu Soare, ieri, la deschiderea expoziției de fotografie „The Legend of music-Virginia Zeani” (sala Atrium, Primăria Municipiului Sibiu).

Soprana dramatică Florina Hinsu Mariș va urca și ea pe scenă în această seară, un moment cu o însemnătate aparte, mai ales că Virginia Zeani ese mentorul ei: „Am cunoscut-o în 2013 pe marea maestră, iar când am văzut-o prima dată, am crezut că dau mâna cu istoria. Pentru mine Virginia Zeani, înseamnă o mamă în primul rând, pentru că mi-a clădit toate visele în ceea ce înseamnă cântul și vizunea spre operă. Mi-a venit în sprijin emoțional, vocal și sentimental. După care a urmat o strânsă prietenie. Este un om foarte modest, este o divă în același timp. Și-a dorit foarte mult să ajungă la în România, la acest eveniment care îi face o mare onoare.

Virginia_Zeani

Soprana Virginia Zeani

Prima dată când a aflat de idee a fost foarte încântată și ne-a spus că o să fie prezentă. Însă, în iunie, când am vorbit cu ea a zis „Puișor (așa ne alintă ea), cred că picioarele nu mă țin să ajung până acasă”. Chiar și așa, ea se bucură foarte mult și e important pentru dânsa să se știe iubită și în România. În America este foarte cunoscută, la fel și în Europa, însă în România este mult mai puțin cunoscută.”

Soprana Irina Baianț spune că acesta va fi unul dintre cele mai frumoase momente ale carierei sale : „E o onoare să pot cânta pentru doamna Virginia Zeane, alături de prietenii și colegii mei. Cu Filarmonica din Sibiu am cântat în mai multe rânduri cu bucurie, iar publicul sibian este deosebit. E un moment destul de importat atât pentru noi, cei de pe scenă, cât și pentru spectatori, concertul din această seară”.

Tenorul Geroge Ionuț Vârban este cel mai tânar dintre artiștii care vor urca în această seară pe scena amplasată în Piața Mare a Sibiului: „ Eu fac parte din generația tânără, sunt în anul patru la Conservator. Pentru mine, să particip la acest concert e ca și cum dau mâna cu istoria. Am fost emoționat când am primit invitația. Înaintea concertului, singura mea dorință este ca ceea ce simt eu pot să transmit publicului. Dacă am reușit asta și după concert oamenii spun că ceva a tresărit în sufletul lor, cred că am făcut ce trebuia pe scenă.”

Gala de Operă „Omagiu Virginia Zeani” va începe la ora 20.30, în Piața Mare a Sibiului și se va transmite in direct pe pagina Filarmonicii de Stat Sibiu.

Participă: Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca
Dirijor: Tiberiu Soare
Solişti: Silvia Micu, George Ionuț Vârban, Irina Ioana Baianț, Florina & Florin Mariș Hinsu, Călin Brătescu
În program: arii și coruri din opere de Mozart, Donizetti, Gounod, Verdi, Puccini, Bizet, Dvořák.