„Dacă micuţul acesta va începe să cânte în turnee, va trebui să-mi închid prăvălia”, avea să spună Franz Liszt în 1842, despre Carl Filtsch, copilul geniu care s-a născut în Transilvania, în Sebeșul săsesc în 1830. La 3 ani cânta deja la pian, îndrumat de tatăl său, iar la 11 ani, în 1841 a debutat în public. Succesul său a continuat într-un turneu din Budapeste până la Sibiu. Un an mai târziu,Carl Filtsch devenea elevul preferat al lui al lui Frédéric Chopin la Paris, care, potrivit recenziilor din revistele muzicale pariziene și londoneze, a spus „Dumnezeule, ce copil. Până acum, nimeni nu m-a înțeles așa ca el…”.

De 21 de ani, la Sibiu, se organizează Concursul-Festival Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch”, poate prea puțin cunoscut de public atât în Sibiu cât și în țară, dar foarte bine cotat printre pianiști. Astăzi debutează cea de-a 21-a ediție, care se va desfășura în perioada 4-10 iulie 2016. Concursul este deschis tinerilor muzicieni din toată lumea și se desfățoară pe trei categorii de vârstă A și B(dedicate copiilor) și C (dedicată tinerilor între 16 și 30 de ani), ultima fiind cea mai importantă parte a concursului, după cum spune și președintele juriului, pianistul Csíky Boldizsár: „Mă bucur foarte mult de evoluția concursului care, pe parcursul celor 21 de ani a crescut nu de fiecare dată constant, dar asta e îmbucurator, pentru că nimic nu e linear în evoluție. Categoria C înseamnă de fapt, concursul în sine. Noi am introdus celelalte categorii pentru că e bine ca și copiii să aibă șansa să poată participa în cadrul unui concurs serios. Eu am făcut parte din juriul mai multor concursuri care s-au organizat în diferite orașe din țară, unde vin sute de copii, mai mult sau mai puțin pregătiți, unde nu sunt piese impuse. Aici, cele două catgorii se impun prin calitate și merită să ascultăm copiii care vor participa. Însă, categoria C, dă de fapt importanța concursului, și fără falsă modestie, pot să spun că în România, după Concursul Enescu, cel de la Sibiu, îi urmează pe lista competițiilor bine cotate. Asta, nu numai datorită premiilor, ci și datorită surprizelor pe care le avem din partea candidaților din străinătate pregătiți cateodată foarte bine, un nivel cu care nu te întâlnești prea des în România”, spune Csíky Boldizsár.

Carl Filtsch scrisoare

Scrisoarea lui Chopin către Carl Filtsch

Concursul de interpretare și compoziție Carl Filtsch este organizat în fiecare an de Filarmonica de Stat Sibiu. Directorul Ioan Bojin a declarat ca de anul acesta au introdus încă două premii speciale. „Premiile sunt în valoare de aproximatix 10 mii de euro. Anul acesta am hotărăt să înmânăm „Premiul Peter Szaunig”, în memoria ilustrului profesor și pianist care ne-a părăsit anul trecut și care a fost inițiator și cofondator al acestui concurs. Al doilea va fi „Premiul publicului”care va fi acordat în urma voturilor primite din partea celor care vor urmări audițiile concursului prin internet sau direct din sala de concert.”

La ediția din acest an, printre membri juriului este și cunoscutul pianist Dan Grigore: „Eu sunt aici ca înlocuitor al lui Peter Szaunig, îmi aduc aminte că de câte ori aveam concerte în Sibiu, era nelipsit din sală și urma totdeauna o agapă la el acasă, unde stăteam și discutam despre muzică, despre cum am cântat. A urmat o perioadă în care nu ne-am mai văzut pentru că el a plecat. Ne-am întâlnit peste ani la Munchen, când am cântat cu Sergiu Celibidache. A venit special de la Berlin să vadă acel concert, iar de atunci am reluat legătura și am păstrat corespondența.

E prima dată când vin la acest concurs, știu că este de un nivel din ce în ce mai bun și cred ca acest lucru se datorează juriilor care au existat până acum, care au știut ce înseamnă să ții la calitate, înainte de toate. De aceea mă și aflu aici. Aștept cu curiozitate să ascult muzică și să văd noi talente care răsar în lumea noastră. Iar la întrebarea dumnavoastră, „Ce înseamnă un pianist bun”, dacă ar fi să mă gândesc la un răspuns, deși n-am dreptul că sunt pianist, aș spune că un pianist bun este cel care trece dincolo de întrebuințarea obișnuită a pianului, pentru care pianul nu este un scop, ci un mijloc de a povesti, de a crea imagini.”

Membri juriului:

Walter Krafft (Germania, Președinte de onoare, pianist și profesor), Csíky Boldizsár (România, președintele juriului, pianist și profesor), Dan Grigore (România, pianist și profesor), Daniela Andonova(Bulgaria, profesor la Academia „P. Vladigherov” Sofia), Cristophe Alvarez (Franța, pianist, compozitor, dirijor, muzicolog), Gheorghe Costin (România, dirijor și compozitor), Dragoș Mihăilescu (România, pianist și profesor).

Cea de-a XXI-a ediție a Concursului Internațional de pian şi compoziție “CARL FILTSCH“ va avea loc la Sibiu în perioada 4 – 10 iulie 2016. În fiecare zi, la Sala Thalia se vor desfășura audițiile concursului, cu public, iar de la ora 19.00 va fi organizat câte un recital instrumental sau vocal-instrumental. Duminică, 10 iulie, va avea loc Festivitatea de decernare a premiilor și concertul de gală al laureaților.