Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro a câștigat Premiul Nobel 2017 pentru Literatură. Premiul i-a fost acordat „pentru romanele sale de mare forță emoțională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”.

Ishiguro este una dintre cei mai renumiți autori de ficțiune contemporani din lumea anglofonă, fiind nominalizat de patru ori la Premiul Booker Man, pe care l-a câștigat în 1989, cu romanul „The Remains of the Day”.

În 2008, The Times l-a clasat pe Ishiguro locul al 32-lea în lista „celor mai mari 50 de scriitori britanici din 1945 până azi”.

Unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale este „Never Let Me Go”, care a fost ecranizat în 2010.

Printre scriitorii favoriţi anul acesta la premiul Nobel s-au aflat Ngugi wa Thiong’o din Kenya, japonezul Haruki Murakami, romaniera canadiană Margaret Atwood, poetul sud-corean Ko Un, israelianul Amos Oz, scriitorul şi traducătorul italian Claudio Magris şi romancierul spaniol Javier Marías.

Premiul Nobel pentru Literatură se acordă din anul 1901 pentru scriitorul care, potrivit lui Alfred Nobel, a creat în domeniul literaturii ceva „nemaiîntâlnit”, într-o direcție pe care el o considera „ideală”.

Ishiguro devine, astfel, câștigătorul cu numărul 114 al Premiului Nobel pentru Literatură. Alți câștigători au fost Bob Dylan, anul trecut, Seamus Heaney, Toni Morrison, Mo Yan sau Pablo Neruda.

Foto: The Guardian