Dacă v-a fascinat povestea Hobbit-ului, dacă v-ați alăturat imaginar lui Frodo, Sam, Merry și Pippin în fantasticul din Stăpânul Inelelelor sau dacă ați descoperit tainele Crăciunului răsfoind Scrisori de la Moș Crăciun, precis l-ați îndrăgit deja pe J.R.R Tolkien. Între 25 ianuarie și 12 mai, poate fi vizitată expoziția Tolkien: Maker of Middle-earth, în New York, la The Morgan Library&Museum.

„Într-o gaură în pământ, într-o pădure, locuia un hobbit”. Cu aceste cuvinte a captivat J.R.R Tolkien generații și a aprins scântei ale fantasticului în imaginația multora dintre noi. Ce se ascundea însă în spatele acestor povești și ilustrații? Ce fel de om a reușit să facă să tresară de entuziasm și emoție copii, tineri, dar și adulți de pretutineni, la fiecare pagină răsfoită? Expoziția Tolkien: Maker of Middle-earth deslușește câteva dintre aceste mistere.

Tolkien: Maker of Middle Earth ilustrează lumea fictivă din poveștile scriitorului britanic, universul unic numit Middle Earth și adună laolaltă fotografii de familie, ilustrații originale, hărți și idei de design pentru poveștile Hobbitul, Stăpânul Inelelor, și Silmarillion. Publicul poate să pătrundă în detaliile de zi cu zi ale lumii imaginare create de Tolkien.

Ilustrațiile realizate chiar de scriitor îl cuprind pe neînfricatul dragon Smaug din Hobbitul sau turnul întunecat al Lordului Saurons, Barad-dûr, din Stăpânul Inelelor și Silmarillion. Acestea completează astfel imaginea descriptivă din cărțile lui J.R.R Tolkien, lăsând loc comparației, iar alături de manuscrise și hărți, ilustrațiile oferă o imagine completă a unui artist surprins de-a lungul procesului creator. „Tolkien are o minte extrem de creativă și activă, iar acest lucru se transmite prin crearea colecției Middle Earth”, declară John McQuillen, curator asociat al colecțiilor și al cărților printate de la biblioteca Morgan.

Pe când era copil, J.R.R Tolkien a inventat un limbaj special, care mai târziu avea să se dezvolte în Elvish, limbajul elfilor din poveștile sale. Iubea natura și îi plăcea să o includă în poveștile pe care le imagina. Expoziția ilustrează prin diferitele obiecte personale ale autorului, cum Tolkien și-a urmat încă de mic destinul de a deveni unul dintre cei mai importanți scriitori de ficțiune ai secolului XX.

Anthony Lane amintește într-un articol din The New Yorker, The Hobbit Habit, despre experiența sa când a început să citească Stăpânul Inelelor la vârsta de 11 sau 12 ani. „Era, și încă este, o carte pe care nu o citești întâmplător, precum multe altele, ci este o carte care ți se întâmplă: o bucată ruptă din viața ta”, scrie acesta. Universul unic, mistic pe care Tolkien îl creează se adresează însă cititorilor de orice vârstă, cei ce ajung să pătrundă în Middle Earth cu siguranță vor vrea să rămână acolo pentru totdeauna, măcar cu o parte din imaginație.

Middle Earth se adresează tuturor pentru că ilustrează un univers complet”, mai spune John McQuillen referitor la expoziția despre Tolkien. „Cuprinde geografie, cuprinde istorie, limbaje diferite. Nu citim doar simple povești ci narațiuni bogate, ce se împletesc unele cu altele. Iar operele lui Tolkien, scrise ori desenate, pornesc de la lumea acesta, proprie.”

Considerată cea mai cuprinzătoare expoziție ce conține opere originale ale scriitorului, Tolkien: Maker of Middle-earth este alcătuită din materiale împrumutare din arhiva Tolkien de la Bodleian Library, Oxford, Marquette University Libraries, The Morgan și din diferite surse private.

The Morgan a produs și un catalog cu peste 300 de imagini ale manuscriselor lui Tolkien, desene, hărți, și scrisori. Dacă nu aveți, deci, drum prin New York curând, colecția catalog Tolkien: Maker of Middle-earth poate fi achiziționată de acasă, de pe site-ul Bibliotecii Morgan sau de pe site-ul Amazon.

Vizionează mai multe detalii despre expoziție (și) aici:

Surse & Foto: The New Yorker, Open Culture, The Morgan Library & Museum, My Modern Met