Creatorii de spectacol radiofonic din întreaga lume se reunesc în aceste zile la București, în cadrul celei de-a patra ediții a festivalului  „Grand Prix Nova”, singurul festival de producţii sonore care îşi propune ca temă inovaţia. Ediţia din acest an confirmă o tradiţie onorantă, aceea de a se situa sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României.

Cu o rapiditate impresionantă, Grand Prix Nova şi-a creat o frumoasă reputaţie între festivalurile internaţionale şi, judecând după calitatea producţiilor, şi-a definit riguros profilul incitându-i la mai multă originalitate pe creatorii de spectacol radiofonic din întreaga lume. Anul acesta Grand Prix Nova primeşte la Bucureşti un număr record de participanţi de pe toate continentele care îşi vor disputa şase trofee la Bucureşti. Distincţiile sunt  dedicate celor două secţiuni – Spectacole Radiofonice şi Forme Scurte. Din Australia până în Canada, tranzitând Europa dinspre Rusia sau Iran, spectacolele prezente la Bucureşti vor oferi o panoramă unică a stilisticilor şi reperelor culturale la nivel mondial.

Secţia competiţională a festivalului Grand Prix Nova cuprinde patru zile de audiţii la Grand Hotel Continental, Sala Grigorescu, din 31 mai până pe 3 iunie. La finalul fiecărei zile vor avea loc discuţii despre piesele sonore audiate cu membri juriului, competitori şi participanţi. Limba oficială a festivalului este limba engleză. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc la Palatul Elisabeta, sâmbătă, 4 iunie, ora 17.00.

Preşedintele juriului este anul acesta, Katharina Rathouska – Directorul Departamentului de Radio Drama şi Literatură al Radiodifuziunii ceheşti, iniţiator şi producător al seriei de teatru scurt multipremiată internaţional, Minute Plays, membru al bordului Radio Drama Group din cadrul EBU,Vijay Sadhu – Senior Executive, Programming Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU), Dmitri Plax – Scriitor, producător şi regizor în cadrul Departamentul Radio Drama (Radio Suedia), Stefano Gianotti – Compozitor, autor şi interpret, dublu laureat al distincţiei Karl-Sczuka-Preis şi Oana Cristea Grigorescu – Critic de teatru şi jurnalist cultural la Radio România Cluj, doctor în muzică al Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj.

Generator de întâlniri culturale

În acest an, Festivalul Grand Prix Nova propune capitalei o serie de evenimente dedicate specialiştilor, dar şi marelui public.

Joi, 2 iunie, ora 17.00, DADA 100 lansează invitaţia artiştilor, publicului şi participanţilor din străinătate de a fi prezenţi la o serie de audiţii cu premiere dedicate fenomenului DADA, urmate de dezbateri. Se vor asculta Fuchsiada de Urmuz, regia Gavriil Pinte şi DADA Cabaret, adaptare de Mihai Lungeanu după Matei Vişniec.

Sâmbătă, 4 iunie, ora 19.30, la Teatrul Odeon, Sala Studio, va avea loc o reprezentaţie în premieră naţională cu spectacolul polonez Meşterul Manole. Proiectul are la bază o piesă radiofonică de mare succes internaţional – a fost prezentat la festivalurile Prix Marulič din Hvar, Croaţia, şi Prix Italia, 2014 şi este inspirat de textul baladei populare româneşti aşa cum a fost ea culeasă de Vasile Alecsandri. Spectacolul a fost premiat, pentru cea mai bună regie şi cea mai bună muzică, în cadrul Festivalului „Două Teatre”, din Sopot. Invitat de Radio România în parteneriat cu Institutul Polonez şi Teatrul Odeon din Bucureşti va fi oferit publicului românesc într-o reprezentaţie unică la Grand Prix Nova 2016.

Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic lansează în premieră pe ţară un eveniment unic în peisajul cultural românesc. Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic provoacă la redescoperirea personalităţii de anvergură mondială a cineastului italian. Deloc cunoscută în România, calitatea de scenarist pentru radio a lui Fellini va fi revelată iubitorilor de film şi sunet cu prilejul a două evenimente de anvergură în cadrul Grand Prix Nova.

Duminică, 5 iunie, de la ora 18.00, în sala de concerte Mihail Jora a Radiodifuziunii române va avea loc spectacolul lectura Surpriza/În afara programului, după un text semnat de Federico Fellini şi Nicola Manzari. O demonstraţie vie şi amuzantă a modului în care se înregistrează un spectacol de teatru radiofonic, dar şi un alt mod de apropiere faţă de universul fellinian, toate acestea, în viziunea lui Mihai Lungeanu care semnează regia şi scenariul. I se alătură, în distribuţie, artişti consacraţi ai teatrului contemporan, precum Virgil Ogăşanu, Ioana Calotă, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Petre Lupu , Gavril Pătru şi studenţi ai Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică ,, Ion Luca Caragiale” din Bucureşti. Intrarea este liberă. Tot duminică, 5 iunie ora 17.30, în acelaşi foaier al sălii de concerte Mihail Jora, festivalul Grand Prix Nova devine rampa de lansare pentru producţii radiofonice de inspiraţie felliniană.

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră naţională, cinci spectacole sonore bazate pe scenarii radiofonice semnate de marele cineast Federico Fellini. Acestea vor putea fi ascultate la Radio România Actualităţi în datele de 6, 7 şi 8 iunie de la ora 23.05.

foto: Alexandru Dolea