Lucrări ale artistului Andrei Ciurdărescu, în expoziție la București

Galeria Arthalle din București anunță vernisajul expoziției „Icons of Utopia” a artistului plastic clujean Andrei Ciurdărescu, recent inclus în selecția oficială a Bienalei Jeune Création Européenne.

Vernisajul va avea loc pe data de pe 29 noiembrie, începând de la ora 19.00, în prezența artistului.

Andrei Ciurdărescu este unul dintre exponenții de vârf ai valului de tineri artiști români aflați în ascensiune, pe urmele unor nume deja consacrate pe piața internațională de artă, precum Adrian Ghenie sau Mircea Cantor. Andrei Ciurdărescu face parte din grupul de tineri artiști europeni selecționați la Jeune Création Européenne. Aceasta este prima bienală de artă contemporană cu caracter itinerant și se va desfășura în perioada octombrie 2019 – august 2021 în șapte orașe din Uniunea Europeană. Manifestarea reunește 56 de tineri artiști în curs de consacrare pe piața europeană de artă, câte opt din fiecare dintre cele șapte țări incluse în selecție.

Născut în 1984, artistul clujean este în prezent lector la Facultatea de Arte Plastice (Departamentul Pictură) a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Din 2008 până în prezent, lucrările sale au fost expuse în expoziții personale și de grup organizate de galerii și diferite instituții culturale din Roma (Accademia di Romania), Milano (Galleria San Fedele), Veneția (Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica „Nicolae Iorga”), Ulm (Akademie für darstellende Kunst), Wroclaw (Neon Gallery), New York (RIVAA Gallery), Otranto (Borgo Medievale Aragonese), Trento (Boccanera Gallery) și multe altele.

În cadrul Bienalei Jeune Création Européenne, piesele lui Andrei Ciurdărescu vor putea fi admirate începând din această toamnă până la finalul manifestării, în 2021, în expoziții organizate în Montrouge (Franța), Hjorring (Danemarca), Cesis (Letonia), Cluj-Napoca, Tremezzina (Italia), Figueres (Spania) și Amarante (Portugalia).

Expoziția „Icons of Utopia” reunește o serie de lucrări definitorii pentru opera lui Andrei Ciurdărescu. Artistul ilustrează conflictul dintre natură și civilizație, una dintre temele sale predilecte, cu ajutorul imaginii grădinii. Aceasta exemplifică tensiunea dintre încercarea omului de a supune natura și forța acesteia din urmă, care scapă în cele din urmă oricărui control, invadând potecile și straturile cultivate cu grijă ale grădinilor și ștergând, în cele din urmă, ultimele vestigii ale civilizației. În ultimă instanță, așa cum spune și prezentarea sa din catalogul Bienalei JCE, artistul „prezintă un tip de pictură filozofică, punând în lumină anxietăți existențiale și dorința oamenilor de a supraviețui dincolo de moarte”.

„Icons of Utopia”/ Curator: Diana Andrei

Adresa: Arthalle Gallery, str. General Constantin Budişteanu nr. 10, sector 1, Bucureşti.

Perioada: 29 noiembrie 2019 – 18 ianuarie 2020.