Reprezentanții Muzeului Louvre Abu Dhabi au inaugurat în această lună o „galerie” mai puțin obișnuită. „Highway Gallery”/„Galeria de pe autostradă”, prima de acest fel din lume, a fost „deschisă” pe marginea autostrăzii dintre Dubai și Abu Dhabi. 

Cuprinde, pe o distanță de 100 de km, reproduceri după picturi celebre, afișate pe panouri mari. Informații despre fiecare lucrare sunt furnizate șoferilor pe frecvențe radio.

Lucrările sunt afișate la fiecare 10 km. Trei stații radio sunt partenere în proiect și oferă scurte informații despre fiecare lucrare în momentul în care mașina se apropie de panou: Radio 1 FM (100.5 FM), Classic FM (91.6 FM) și Emarat FM (95.8 FM).

„Ne-am gândit să facem ceva nou, ce nu s-a mai făcut până acum”, a spus pentru thenational.ae, Saif Ghobash, directoul Departamentului de Cultură și Turism – Abu Dhabi (DCT). „Ne-am hotărât să inaugurăm prima galerie de artă pe o autostradă, din lume. Ne-am dorit să aducem arta mai aproape de oameni, pe autostradă. Poți vedea o pictură și asculta o explicație pentru lucrarea respectivă. Este amuzant și educativ pentru șoferi și pentru copii, dacă sunt în mașină”, a explicat Saif Ghobash.

Descrierile de 30 de secunde sunt scrise de curatorii muzeului Louvre Abu Dhabi și pot fi ascultate în arabă și engleză. Galeria cuprinde reproduceri după lucrări importante ale instituției, printre care și lucrarea lui Leonardo da Vinci, expusă pentru prima dată în Emirate, La Belle Ferronniere (1495­-1499).

Inițiativa face parte dintr-un program care urmărește formarea unei audiențe pentru artă și creșterea interesului pentru artă, în Emirate. Galeria de pe autostradă își propune să aducă în sălile muzeului audiență locală și rezidenți.

„Experimentul” va dura patru săptămâni și marchează luna inovației. Transmițătoarele folosite pentru fiecare panou folosesc, parțial, energia solară.

„Autostrada e importantă, leagă două orașe importante”, a spus Manuel Rabate, directorul Muzeului Louvre Abu Dhabi, potrivit aceleiași surse. „Ne-am întrebat: ce putem aduce nou, interesant, creativ? Să aducem conținutul către oameni. Dacă învață ceva nou, putem să le facem drumul mai puțin plictisitor”, a încheiat Manuel Rabate.

Sursă foto: The National