România va fi reprezentată la Târgul internațional de artă contemporană de la New York, Frieze New York, de artistele vizuale Lia Perjovschi și Geta Brătescu.
Reprezentanții Galeriei de Artă Contemporană Ivan din București vor organiza o expoziție cu cele două artiste, la New York. Expoziția este gândită ca o întâlnire între cele două artiste, reprezentante ale unor generații diferite.
O instalație aparținând Liei Pejovschi, „Timeline, cu martori”, va fi suprapusă unor lucrări realizate din anul 1970 până astăzi de Geta Brătescu, născută în anul 1926.
Cea de-a șasea ediție a târgului internațional de artă contemporană Frieze New York va avea loc la Randall’s Island Park, în perioada 5-7 mai. Vor participa mai mult de 200 de galerii din 30 de țări. Târgul își propune să prezinte publicului cele mai importante și ambițioase programe ale unor artiști internaționali cunoscuți sau aflați la început de drum. Pentru al șaselea an consecutiv, târgul este susținut de reprezentanții Deutsche Bank.
Potrivit organizatorilor, anul acesta vor participa pentru prima dată artiști din Brazilia, Guatemala, Japonia și Polonia. Printre artiștii prezenți la târgul de anul acesta, la New York, se numără și Dora Budor, Elaine Cameron-Weir, Giosetta Fioroni, Fabio Mauri, Ryan McNamara, Adam Pendleton și Jon Rafman.
Lia Perjovschi s-a născut pe 11 aprilie 1961, în Sibiu. A studiat la Universitatea Națională de Arte din București, între 1987 și 1993, iar în prezent trăiește în București și Sibiu.
Este fondatoare și coordonatoare a CAA/CAA (Arhiva de artă contemporană și Centrul pentru analiza artei) un proiect organic în progres (care a existat sub diverse denumiri din 1985) și a KM (Muzeul Cunoașterii – un proiect de cercetare interdisciplinară din 1999-astăzi).
A fost prezentată în sute de expoziții, conferințe și workshop-uri din toată lumea.
Geta Brătescu este un artist vizual din România care s-a născut în 4 mai 1926, la Ploiești.
A urmat Facultatea de Litere a Universității București în perioada 1945 – 1949, apoi Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” București, între 1969 – 1971. A început studiile de artă în 1945 la Academia de Arte Frumoase, dar a fost forțată să le întrerupă din cauza cenzurii comuniste.
A primit în 2008 titlul de Doctor Honoris Causa Universității Naționale de Arte din București, pentru remarcabila sa contribuție la dezvoltarea artei românesti contemporane. Artista este director artistic al revistei de literatură și artă „Secolul 20/21”. Opera sa artistică include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie și ilustrație de carte.
Proiectul „Geta Brătescu-Apariții” va reprezenta România la cea de-a 57-a ediție a Bienalei de la Veneția, anul acesta.
Foto: O parte din expoziția Timeline cu martori, de Lia Perjovschi, expusă la București, la Ivan Gallery, în 2016. (Sursă: Ivan Gallery)
de Adela Cândea