Vigilent și răbdător, artistul își poartă în palme viitoarea operă cu conștiința fragilității acesteia. Însă cât de intens trebuie să fie procesul creației când materia primă este chiar coaja unui ou!

În Stara Vrhnika, aproape de capitala Sloveniei, Ljubljana, un pensionar folosește coaja de ou pe post de canava. Franc Grom, inspirat de motive tradiționale slovene, la ai săi 75 de ani, găurește cu o bormașină minusculă adevărate capodopere.

Grom1

Aşa cum declarase pentru Daily Mail, Grom s-a apucat de acest meşteşug abia după ce s-a pensionat. În tradiţia slovenă se foloseşte o tehnică specială în decorarea ouălor de Paşti, drsanka, care constă în zgârâierea uşoară a cojii ouălor colorate pentru a crea forme şi desene variate. Franc Grom însă, din dorinţa de a îmbunătăţi această tradiţie, a început să adauge o tehnică inventată doar de el, găurirea cojii de ou.

grom7

„În timpul zilei lucrez atât cât pot să mă concentrez. Iau câteva pauze. Concentrarea este foarte importantă, căci găuresc cojile de ou direct în mâinile mele”, spune Grom pentru Daily Mail.

Incredibil de frumoase, ca nişte bucăţi de dantelă, cojile de ou ilustrează pe lângă motivele tradiționale pascale, obiective turistice faimoase sau chiar imaginile unor personalităţi cunoscute precum Che Guevara.

Franc Grom2 Franc Grom1

O coajă de ou lucrată de mâna lui Grom are aproximativ 2500 până la 3500 de găuri abia perceptibile, potrivit National Geographic, aceasta însemnând circa 17 000 de împunsături. Atenţia asupra detaliilor evidenţiază natura delicată a materialul din care sunt făcute sculpturile, vasele fragile ale lui Grom fiind iluminate din interior.

sursă foto – galerie: 1, fotografii din text: 2