Biblioteca Univesității „Lucian Blaga” din Sibiu a lansat în cadrul evenimentelor cuprinse în Săptămâna Națională a Bibliotecilor, proiectul “Biblioteca pe roți”. Acesta presupune realizarea unei biblioteci digitale dedicată mijloacelor de transport utilizate de-a lungul vremii, în județul Sibiu.

Documentele care vor fi digitizate sunt cărți și periodice în care se regăsesc informații privitoare la traseele de transport ale poștei din Transilvania la 1890. De asemenea, baza de date dedicată proiectului va cuprinde și mărturii orale ale meșterilor fierari și rotari din zonele etnografice ale Sibiului, care își mai urmează încă vocația de a realiza componente pentru mijloace de transport, precum și fotografii, desene și documente arhivistice.

“Ne propupunem prezervarea și valorificarea patrimoniului cultural referitor la mijloacele de transport utilizate în județul Sibiu, atât prin dezvoltarea unei biblioteci digitale dedicate, cât și prin realizarea unei expoziții itinerante cu fotografii realizate în cadrul proiectului însoțite de un studiu – prezentare care urmărește evoluția, istoricul și diversitatea mijloacelor de transport ” , a declarat lector dr. Rodica Volovici, directoarea Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Prin poziția sa geografică, Sibiul se află la întretăierea drumurilor dintre Transilvania și zona sub-carpatică, iar din punct de vedere istoric, între imperiul austriac, apoi ungar și Țara Românească. Drumurile au fost străbătute de cai și căruțe, poștalioane, trenuri și mașini, autobuze și tramvaie, dar și de țărani cu desagi in spate, venind cu merinde la târgurile din oraș.

Aria de acoperire a proiectului cuprinde atat mijloacele de transport tradiționale, cu tracțiune animală sau umană, cât și informatii despre tramvaie, troleibuze care au circulat prin Sibiu, spre Rășinari, istoricul trenului pe linie îngustă (mocănița), al locomotivelor vechi existente în depoul Sibiu.

Reprezentanții Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu își doresc ca acest proiect să devină o resursă utilă pentru sibienii care vor să-și îmbunătățească informațiile referitoare la istoria locală dintr-o sursă bine documentată și argumentată științific. Proiectul “Biblioteca pe roți” este susținut de Consiliul Județean Sibiu.