Comunicat de presă

A.L.E.G. organizează în perioada 21-24 octombrie ediția cu nr. XV a Festivalului Egalității de Gen, o campanie anuală care aduce mai aproape de comunitate alternativa pozitivă la relațiile inegale de putere care produc nedreptate, abuz și discriminare.

Și bărbații ALEG: violența și sexismul nu sunt singurele opțiuni pentru bărbați. Sunt comportamente învățate, prin presiunile sociale. Dar fiecare bărbat în parte poate alege să redefinească “bărbatul adevărat” pentru sine și să-l recompună din atitudini și comportamente bazate pe respect. Respectul nu e semn de slăbiciune.

Egalitatea de gen face un serviciu întregii societăți: echilibrul în drepturi și în participare responsabilă este nu doar în beneficiul femeilor, ci al tuturor. În această ediție aniversară, organizația și-a propus să pună accent pe problemele cu care se confruntă bărbații și pe modul în care egalitatea de gen poate deveni un aliat în rezolvarea lor.

Festivalul include dezbateri pe tema gestionării emoțiilor și controlului agresivității cu psihologi apreciați precum Gaspar Gyorgy și Raul Lupaș. “Asociația A.L.E.G. lucrează de peste 15 ani în prevenirea și combaterea violenței domestice. Am realizat cât de distructivă este pentru femeile care o îndură, pentru copiii care sunt martori, dar și pentru bărbații care o practică în cea mai mare măsură: se aleg cu înstrăinare de cei apropiați, însingurare, sănătate compromisă, dependențe. Ediția din acest an a festivalului  își propune să încurajeze mai mulți bărbați să se alăture eforturilor de prevenire: violența nu e o soluție pentru nimeni” declară Liviu Gaja, vice-președinte A.L.E.G. și psiholog de profesie.

Acest mesaj e susținut și de artistul Dan Perjovschi – care împreună cu voluntarii A.L.E.G. invită tinerii să se exprime creativ pe acest subiect joi, 22 octombrie de la ora 16.00 la zidul de lângă Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu. Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii Starea Nației, ne provoacă în data de 24 octombrie la dezbaterea live “Drepturi egale: ce pierd versus ce câștigă bărbații”. Poate că emanciparea femeilor înseamnă că bărbații împart puterea de decizie, dar împart și greutatea responsabilității. Când nu mai este neaparat principala sursă de venit într-un cuplu, cum se schimbă viața unui bărbat și mai ales, cu ce unitate de măsură își cântărește el reușita în viată? Cum creștem băieți care să ajungă la maturitate să se simtă oameni împliniți fără a apela la anesteziere afectivă prin droguri și alcool sau alte comportamente compulsive?

Pe 23 octombrie, la Biblioteca Vie Online, cei interesați vor putea sta de vorbă atât cu cupluri care inspiră, prin faptul că se susțin reciproc, cât și cu bărbați care inspiră, adică își găsesc echilibrul și valoarea în afara opțiunii înguste “ori cântă cocoșul, ori ești sub papuc”. Cum arată calea de mijloc și ce spun cei care o pun în practică zi de zi? Cum e pentru bărbații care resping presiunea de a nu arăta niciodată vulnerabilitate?  Dar pentru cei din grupuri minoritare?

Înscrierile pentru acest atelier se fac accesând link-ul de pe pagina de Facebook a Festivalului sau de pe site-ul www.aleg-romania.eu.

Program: