Un artist are nevoie de public, la fel de mult cum publicul are nevoie de un artist. Un festival are nevoie de un concept unic și puternic și de un public care să-i acorde toată încrederea. La Sibiu, anul trecut, sala Thalia a găzduit prima ediție a Festivalului Internațional de muzică clasică Clara Haskil. Un festival ce își propune să readucă numele genialei pianiste Clara Haskil în România și să-l repună în valoare. Un festival ce reușește să unească muzicieni internaționali și muzicieni români de vârf pe scena Sălii Thalia din Sibiu și să ofere publicului aceea emoție care poate fi trăită numai în sala de concert.

Datorită succesului de anul trecut, festivalul continuă și în 2015 cu a doua ediție care se desfășoară în perioada 26 octombrie- 2 noiembrie, la sala Thalia. Invitatul primei seri este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigator al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția. Programul serii debutează la ora 19.30, iar cel care va face deschiderea oficială este jurnalistul Marius Constantinescu, cunoscut pentru apropierea sa de zona muzicii clasice. Lucrări de Claude Debussy, Franz Liszt, Heitor Villa-Lobos, precum și apogeul literaturii pianiste pentru pian solo, cele 24 de Preludii ale lui Frédéric Chopin, sunt propunerile pentru astă seară: „Ne bucurăm că pianistul Cristian Budu a ales să includă și cele 24 de Preludii ale lui Frédéric Chopin, o lucrare emblematică pentru literatura pianistică dedicată pianului solo, o provocare pentru orice muzician și o mare bucurie pentru melomani. Faptul că am reușit să-l aduce pe Cristian Budu la Sibiu, se datorează colaborării dintre noi și Fundația Clara Haskil din Elveția. Este un muzician foarte talentat, a câștigat multe concursuri internationale, însă în România nu este cunoscut deloc. Cred că venirea lui este una necesară pentru noi cei din România, pentru publicul sibian și sper să fie o bucurie pentru toți iubitorii de muzică bună”, a declarat pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului.

Și în zilele următoare, pe scena sălii Thalia vor urca nume mari precum: Alexander Schimpf – pianist german, câștigatorul Concursului Internațional de Pian din Cleveland SUA, în 2011, cu o bogată carieră internațională, Mauro Lo Conte – pianist de origine italiană, născut în Elvetia, unul dintre cele mai bine cotate nume ale scenei internaționale contemporane, Volodymyr Lavrynienko – talentatul pianist ucrainean, distins cu premiul publicului Clara Haskil în cadrul concursului de pian din Deutscher Klavierwettbewerb Polnische Musik 2015 sau Cvartetul Arcadia – unul dintre cele mai aclamate și mai premiate cvartete românești ale ultimilor ani,, Stefan Tarara – recompensat cu premiul I al Concursului International George Enescu, 2014. Lor li se alatură membrii Orchestrei Simfonice București, recunoscută pentru turneele sale mondiale de amploare și Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciați dirijori contemporani.

„Ne-am dorit ca această a doua ediție a Festivalului International Clara Haskil sa ne apropie și mai mult de memoria și de personalitatea pianistei de geniu de origine română, Clara Haskil. În premieră, într-un gest extraordinar, actrița Maia Morgenstern a decis să ni se alăture cu un spectacol-lectură inedit, redând pe scena Salii Thalia pasaje din corespondența dintre Clara Haskil și Dinu Lipatti. Astăzi, la nivel internațional, tendința este aceea de întrepatrundere a artelor pentru a-i oferi publicului o experiență cât mai complexă, iar noi ne dorim să aducem acest lucru și în România. Vă așteptăm la Sibiu, căci oamenii sunt cei care duc mereu muzica mai departe”, a mărturisit pianista Alina Azario. Biletele s-au pus în vânzare în rețeaua www.bilet.ro și la Casa de bilete a Sălii Thalia. Detalii despre program si muzicienii invitati, găsiți pe www.clarahaskil.ro.