69 de copii, cu vârste între 6 și 14 ani, au organizat în întregime o expoziție, la Muzeului Național din Varșovia. Expoziția ”Anithing goes”/”Totul e posibil” arată ce se întâmplă atunci când copiii sunt lăsați liberi într-un muzeu uriaș, scriu editorii de pe smithsonianmag.com.

Organizarea expoziției a durat șase luni. ”Totul e posibil” va fi deschisă pe data de 8 mai.

Copiii au fost selectați după ce au completat un formular de inscriere făcut public de reprezentanții muzeului, pe criteriul ”primul venit, primul servit”. Aceștia au petrecut, apoi, în fiecare săptămână, câte patru ore, muncind pentru expoziție. Ei au ales tema evenimentului, exponatele și s-au ocupat de ghidurile audio și materialele pentru promovarea expoziției.

Una dintre camere a fost decorată asemenea unei păduri

Una dintre camere a fost decorată asemenea unei păduri

Într-un comunicat, reprezentanții muzeului, cunoscut pentru colecția mare de artă modernă și antică, spun că multe dintre operele alese de copii să facă parte din expoziție nu au mai fost expuse înainte.

”Copiii au ales piese din magazia muzeului. Au avut libertate totală asupra ceea ce doresc să expună în cadrul expoziției”, spun reprezentanții muzeului.

Această libertate de alegere a copiilor, la care au fost părtași toți angajații muzeului, se observă cu ușurință în expoziție.

labirint

Varianta copiilor pentru legenda minotaurului

”Totul e posibil” are șase părți: o pădure a animalelor în care apar mumii și piese de artă din secolul 20, un segment-labirint gândit de copii ca o interpretare a legendei minotaurului, o cameră ce cuprinde unele dintre cele mai înfricoșătoare piese ale muzeului. De asemenea, o parte care cuprinde 32 de eroi selectați de copii,  o parte ce cuprinde un număr impresionant de bijuterii și obiecte rare și o alta cu obiecte vestimentare vechi.

surse foto: smithsonianmag.com

de Adela Cândea